El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salut busca reduir la incidència d’ictus a Catalunya un 10% fins al 2030
  • CA

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha signat aquest divendres, Dia Mundial de l’Ictus, l’adhesió de Catalunya al Pla d’acció sobre aquesta malaltia per a Europa 2018-2030. Un dels copmromisos d’aquest pla és aconseguir haver reduït a través de tasques de prevenció la incidència de l’ictus en un 10% quan arribi la fita del 2030. Argimon ha explicat que la signatura suposa també el compromís per millorar “tota la cadena assistencial de l’ictus, començant per la primària” i “millorar la qualitat de vida de les persones afectades”. El pla europeu fixa 12 objectius als participants. El conseller ha incidit en la necessitat de millorar també la “sensibilització” al voltant de la malaltia, que és la primera causa de mort entre les dones i la segona entre els homes.

La directora del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral, Natàlia Pérez de la Ossa, ha explicat que l’ictus és la primera causa de discapacitat i ha recordat que és una emergència que “ve de cop i pot ser molt greu”. Ara bé, la “bona notícia”, ha afegit, és que hi ha tractaments per poder revertir el problema i que les seqüeles neurològiques siguin les menors possibles. Quan es produeix un ictus per obstrucció d’artèria s’ha d’intentar obrir-la el més aviat possible perquè el cervell deixa de funcionar. “Com abans es doni sang a la part del cervell afectada —ha dit Pérez de la Ossa—, menor seran les seqüeles: tot el que poguem fer en els primers minuts i hores predeterminarà les discapacitats i les seqüeles d’aquells que pateixen la malaltia”. L’important és trucar ràpid al 112.

Segons el Departament de Salut, durant el primer semestre de 2021, el protocol d’actuació, el Codi ictus, es va activar en 3.880 ocasions, és a dir, gairebé una activació cada hora. El Codi ictus, que s’activa a través del 112, és el procediment de coordinació sanitària que més escurça el temps que transcorre des de la trucada fins a l’aplicació del tractament, tot millorant així el temps de resposta i les possibles seqüeles als afectats. L’any passat, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) va activar el Codi ictus en 5.167 ocasions, el 68% del total. La resta d’activacions corresponen a malalts ja ingressats o que van acudir al centre hospitalari per mitjans propis.

Una de cada quatre persones que pateixen ictus estan soles en aquell moment i un de cada quatre arriben a l’hospital durant la primera hora. A Catalunya el tractament es pot fer en 30 hospitals. També hi ha el sistema tele-ictus per assistència remota quan els centres d’atenció estan allunyas.

El pla al qual s’ha adherit Catalunya estableix que l’ictus és un problema global i dicta recomanacions i objectius als països, que han d’intentar implantar localment. El pla planteja millorar l’atenció a l’ictus en tot el seu recorregut, desenvolupar estratègies de prevenció (que la població sàpiga quins són els factors de risc) i prestar atenció a les seqüeles.

L’acte de signatura per l’adehsió al pla també ha servit perquè la Fundació Ictus presentés la campanya #CuidaElQueMésTimporta, que durarà fins a mitjans de l’any vinent i que té com a objectiu sensibilitzar sobre la prevenció, la detecció i la superació de l’ictus. La iniciativa -que es desenvolupa a Catalunya, País València, Aragó, Illes Balears, Navarra i Portugal- serà digital en una primera fase, mitjançant les xarxes socials i el web, creat per jugar i aprendre què és l’ictus, com prevenir-lo, detectar-lo i superar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa