Guerra judicial entre els joves confinats a Mallorca i el Govern Balear

Dos estudiants aïllats han fugit de l'hotel on feien la quarantena

El jutjat d’instrucció número 6 de Palma ha denegat un total de 103 sol·licituds d’habeas corpus presentades pels joves aïllats a l’hotel Palma Bellver pel macrobrot associat a viatges de fi de curs a Mallorca. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Balears, dels 200 habeas corpus anunciats aquest dimarts al jutjat, únicament se n’han registrat 100. La jutge, en funcions de guàrdia, els ha resolt de matinada i ha dictat un acte de no incoació a tràmit, en entendre que no cap l’admissió, informa Europa Press. La presentació d’aquests recursos –encara que hagin estat desestimats– indica el grau de tensió que s’està assolint en aquest conflicte entre els joves confinats –i les seves famílies– i el Govern Balear, ja que es tracta d’un tipus de mecanisme pensat per discutir detencions quan es considera que s’han fet sense complir els supòsits legals. Parteix, doncs, del concepte de detenció il·legal.

Dos dels estudiants aïllats van fugir de l’hotel en no voler complir amb la quarantena obligatòria. Un d’ells està amb familiars i l’altre ha tornat aquest matí. La consellera de Salut balear, Patricia Gómez ha explicat que el jove que va tornar és major d’edat i va tornar “penedit”. Pel que sembla, els estudiants van sortir de l’hotel a les 21.30 hores acompanyats per una dona adulta. Segons la consellera, es tractaria d’una persona vinculada a moviments antivacunes. Segons les imatges publicades per Antena 3, els dos joves van sortir amb maletes de l’hotel, per la porta principal i acompanyats d’una dona que va increpar als periodistes dient: “Se’n van perquè són lliures i punt”.

El jutjat es pronunciarà sobre el confinament forçós aquest dimecres

Mentrestant, es preveu que aquest dimecres el jutjat contenciós-administratiu número 3 de Palma es pronunciï sobre el confinament forçós dels estudiants. La Fiscalia ja es va oposar aquest dimarts al confinament considerant que les mesures adoptades per la Direcció General de Salut Pública “no resulten plenament justificades ni proporcionades”.

La Policia Local de Palma ha mantingut aquesta nit un dispositiu de vigilància a les rodalies de l’hotel. L’operatiu ha consistit en presència estàtica en el lloc, entre les 20.30 i les 00.30 hores. S’ha desenvolupat sense incidències i sense detectar-se venda d’alcohol als menors. L’operatiu s’ha constituït després de les nombroses queixes per les molèsties ocasionades al veïnat per les persones confinades la nit anterior. Es van rebre queixes per música a alt volum, cridòria i actes vandàlics com a llançament de diversos objectes al carrer. A més, el personal de seguretat de l’establiment va manifestar la preocupació que des d’un bar pròxim s’estigués subministrant alcohol als joves aïllats mitjançant galledes lligades a llençols.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha defensat aquest dimecres a Madrid que “en cap moment s’ha usat la força” per a traslladar als estudiants que romanen en quarantena o aïllats.

Ja hi ha 286 afectats, 181 dels quals estan aïllats a l’hotel

Segons ha informat la Conselleria de Salut i Consum balear, en aquests moments a Mallorca ja hi ha 286 afectats pel brot d’estudiants i entre ells hi ha 68 positius: 16 tenen Covid simptomàtic ingressats en centres hospitalaris, 51 més són asimptomàtics i es troben a l’hotel pont Palma Bellver i un a l’hotel d’Alcúdia.

Dels 218 contactes estrets que han estat identificats i no han donat positiu, 181 romanen a l’hotel pont, 20 més a l’hotel d’Alcúdia, un fa quarantena pel seu compte amb prescripció mèdica i 16 que no han estat localitzats a Balears.

“És la primera vegada que algú no ha volgut fer la quarentena”

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimecres que l’executiu autonòmic acatarà la decisió de la Justícia sobre l’aïllament dels estudiants afectats. En declaracions als mitjans, la presidenta ha reiterat que es tracta d’una qüestió de salut pública i que des del Govern tenen “molt clars” els criteris en aquest sentit. “Des del meu punt de vista com a presidenta del Govern, crec que si s’ha de realitzar la quarantena, cal fer-la, perquè sinó és un perill per a tota la població“, ha assenyalat. Així, ha defensat que l’executiu autonòmic està seguint les normatives de la Conselleria de Salut i del Ministeri de Sanitat i que aquest procediment és el que s’ha fet en els últims 15 mesos. “L’altra opció és enviar-los en un avió comercial i exposar-nos al fet que es contagiï tot l’avió”, ha advertit.

Armengol ha destacat que Balears és “l’única comunitat autònoma” que ha sostingut amb fons públics hotels Covid per a aquella gent que no pot fer un aïllament en condicions, ja siguin turistes, migrants o residents que no disposen d’un habitatge on realitzar el confinament. “Som l’única comunitat que ho ha fet i ho continuarem mantenint”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha lamentat que aquesta és “la primera vegada que algú no ha volgut fer la quarantena”. “És la primera vegada en 15 mesos que ens succeeix una cosa així”, ha afegit.

“El que facin la Fiscalia i la Justícia ho hauré d’assumir. Ara, no ho comparteixo”, ha dit, recordant que la Fiscalia ja va recórrer la decisió de limitar les reunions socials en la comunitat i el Tribunal Suprem finalment li va donar la raó.

Comentaris

    Banys àrabs d'Ascó 30/06/2021 6:01 pm
    Ens cal fer més recerca arqueològica i mentalitat de cura i manteniment del nostre patrimoni històric. Malauradament al nostre país el turisme, massificat, se l'assimila al sol, xancletes i mitjons amb sandàlies... Mai es parla del turisme de Città d'arte, ciutats, d'altres municipis més petits o comarques que ofereixen art, història gastronomia... A veure si n'aprenem. Enhorabona a Ascó, a la Ribera d'Ebre i a les Terres de l'Ebre.

Nou comentari