El metge i infectòleg Bonaventura Clotet i la matemàtica especialitzada en intel·ligència artificial Carme Torras han rebut el Premi Nacional de Recerca. Aquest guardó és la màxima distinció en el camp de la investigació a Catalunya. Ambdós premiats han posat de manifest la necessitat que la ciència rebi un suport econòmic més gran per part de les institucions davant dels representants del Govern que han acudit a l’acte.

La doctora Torras ha assegurat durant la recollida del guardó que “els premiats som l’anècdota. El veritablement important i el que celebrem avui és el gran nivell de la recerca que es fa a Catalunya. I si augmentéssim una mica el finançament, aleshores ja faríem miracles socials”. Clotet ha qualificat Catalunya com un país “amb molt de talent”, però remarca que “sense aquella aportació inicial, no es pot ser tot el competitiu que ens agradaria ser. La recerca crea patents, llocs de treball i empreses. Tenim un gran potencial. Ajudeu-nos”.

Un dels assistents a la 31a edició del Premi Nacional de Recerca ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El líder del Govern ha posat de manifest el compromís de l’executiu per “enfortir, modernitzar i finançar adequadament el sistema de recerca català“. A més, ha anunciat que “el model productiu de l’economia catalana dels pròxims anys haurà de centrar-se en la innovació i la recerca”.

Bonaventura Clotet ha rebut el Premi Nacional de Recerca en reconeixement de la seva trajectòria en la investigació de les malalties infeccioses, especialment el VIH i la SIDA. El metge ha estat cap de la Unitat de VIH a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona durant 28 anys i és president i creador de la Fundació Lluita contra la SIDA. A més, dirigeix l’Institut d’Investigació de la SIDA IrsiCaixa, que ell mateix va fundar. Clotet ha rebut altres guardons durant la seva trajectòria com la Creu de Sant Jordi, la medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari i el Premi a la Trajectòria Investigadora als hospitals de l’Institut Català de la Salut.

Pel que fa a Carme Torras, ha rebut aquesta distinció després d’haver dirigit 19 tesis doctorals i ha liderat 16 projectes a escala europea sobre robòtica. La matemàtica forma part de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de Barcelona i també de l’Acadèmia Europea. Torras ha escrit diverses novel·les i contes futuristes a través dels quals ha intentat promoure l’ètica en la robòtica i la intel·ligència artificial. A més, ha rebut altres premis com el Julio Peláez per a les dones pioneres en ciència l’any 2019 i el premi Rei Pastor d’investigació en matemàtiques i tecnologies de la informació i la comunicació.

A banda de Clotet i Torras, també s’ha atorgat el premi Talent Jove a Núria Montserrat, per la seva especialització en cèl·lules mares pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos en relació amb les malalties, i a diverses entitats i empreses que treballen en el camp de la ciència.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a octubre 27, 2021 | 09:09
    Català octubre 27, 2021 | 09:09
    És que no sabeu on viviu?. Doncs viviu allà on aquella llumenera de l'Unamuno va proferir alló de "Que inventen ellos".
  2. Icona del comentari de: Català a octubre 27, 2021 | 09:09
    Català octubre 27, 2021 | 09:09
    És que no sabeu on viviu?. Doncs viviu allà on aquella llumenera de l'Unamuno va proferir alló de "Que inventen ellos".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa