El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La ‘gripalització’ serà mundial o no serà
  • CA

L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha alertat que la pandèmia de la Covid-19 no serà endèmia fins que no arribin a aquesta fase tots els països del món. Així doncs, l’institut ha recordat aquest divendres que la gripalització del coronavirus “arribarà en diferents moments i de manera diferent”. Aquestes declaracions han xocat amb la voluntat del govern espanyol “d’obrir el davant a Europa” sobre la consideració del coronavirus com a una grip qualsevol. Tal com ha descrit ISGlobal en el seu nou estudi -anomenat Covid-19 y estrategia de respuesta– no serà fins d’aquí anys o fins i tot dècades que el virus no es podrà considerar com a un constipat comú.

L’estudi ha remarcat que cada país tindrà el seu “nivell endèmic acceptable” i, per tant, cada territori arribarà a considerar la Covid com a un virus comú per diferents raons i amb diferents actuacions. Tot i això, l’ISGlobal ha defensat una cooperació entre països per marcar una estratègia conjunta global que acordi els procediments i criteris que definiran en quin punt de gripalització es troba cada país. A part, l’estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona ha insistit a dir que “reduir la gravetat de la malaltia només serà un objectiu factible si arriben les vacunes i els medicaments a tots els territoris”.

La pandèmia està entrant en la seva sisena onada a l’Estat i el sistema sanitari ja comença a demostrar la seva saturació. A més a més, s’està vivint el moment amb més baixes per contagi de la Covid-19 i encara és una incògnita saber quan arribarem al pic d’infectats. Amb aquestes dades, l’Institut de Salut Global de Barcelona ha recordat que “és d’hora per pensar a convertir la pandèmia en endèmia”. Tot i això, l’estudi també ha assegurat que arribarà la gripalització i que el territori està en el bon camí. També han insistit que encara que la Covid es converteixi en un virus endèmic continuarà tenint pics de contagis durant l’hivern, la qual cosa afectarà -juntament amb la grip- a la saturació del sistema sanitari.

Pel que fa a la vacuna, l’ISGlobal ha recomanat la continuïtat de les pautes de vacunació així com les altres mesures preventives que no són estrictament farmacèutiques, com pot ser l’ús de la mascareta o la distància social, ja que “la vacuna no serà suficient per si sola”. En aquest aspecte, l’institut ha declarat que hi ha certes mesures que han vingut per quedar-se com per exemple la ventilació dels llocs tancats o el model híbrid entre teletreball i oficina.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Colla d'inútils a gener 15, 2022 | 08:25
    Colla d'inútils gener 15, 2022 | 08:25
    La gripalització l'ha aconseguit el mateix virus mutant amb la variant òmicron, no pas cap les receptes de cap d'aquests "experts" que han aprofitat la situació pel seu minut de glòria sense encertar-ne mai ni una.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa