El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els governs europeus mantenen la tornada a l’escola malgrat Òmicron
  • CA

La irrupció de la variant Òmicron del coronavirus a Europa i el consegüent rècord de contagis que ha provocat en la major part dels països no afectarà en principi a la represa de les classes després de les vacances, ja que són ja diversos els governs que han reafirmat el calendari previst i s’han limitat a introduir canvis menors en el protocol sanitari. Aquí, tant el govern espanyol com les comunitats aposten per mantenir la presencialitat i la tornada a l’escola com estava prevista, és a dir, el pròxim dilluns 10 de gener.

Alemanya ha estat dels primers països a arrencar el nou any en l’àmbit escolar i gairebé una tercera part dels estats han reprès aquest dilluns les classes i els restants té previst fer-ho al llarg d’aquesta setmana o a principis de la pròxima, amb el compromís compartit de realitzar més proves en vista de les elevades dades de contagi.

En el cas de França, el govern ha apostat per reduir riscos a base de proves. L’aïllament només afectarà la persona contagiada i serà de set dies, susceptible de reduir-se a cinc en cas de test negatiu o absència de símptomes.

També Països Baixos ha confirmat que les escoles de primària i secundària reobriran el dia 10, sense grans canvis. El ministre de Sanitat, Arie Slob, ha explicat aquest dilluns davant els mitjans que els contagis han disminuït entre els menors d’edat i que, per tant, el risc de tornar no és tan elevat com setmanes enrere. Les autoritats holandeses sí que ajornen, no obstant això, la represa de les classes en la universitat, ja que segons Slob la incidència en aquest grup d’edat continua sent alta. El govern examinarà de nou la situació de l’educació superior el pròxim dia 14, informa Dutch News.

A Itàlia, algunes autoritats locals com el governador de Campània, Vincenzo De Lucca, havien reclamat que es mantinguessin les escoles tancades almenys dues setmanes més, però fonts de l’executiu de Mario Draghi citades per l’agència AdnKronos han avançat que no està en els seus plans retardar les classes, malgrat el repunt recent dels contagis.

Tampoc contempla l’ajornament el govern de Portugal, que per boca del secretari d’Estat de Salut, António Lacerda Sales, ha recordat aquest dilluns que la tornada presencial a les aules és “una mesura fonamental per a la salut física, mental, social i psicològica” dels nens, informa la cadena RTP.

A Grècia, està previst que aquesta setmana es pronunciï el comitè d’experts, encara que a hores d’ara hi ha pocs dubtes que la recomanació serà seguir amb el calendari previst, segons mitjans locals. En principi, les autoritats apostaran per augmentar les proves tant d’alumnat com de personal docent.

Els test seran igualment una prioritat al Regne Unit, especialment en el cas de l’educació secundària. En el cas d’Anglaterra, la mascareta continuarà sent obligatòria, encara que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha subratllat aquest dilluns que no ho serà “un dia més del necessari”, informa la BBC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa