El Govern té el toc de queda sobre la taula per prohibir que la gent circuli

El físic Àlex Arenas demana disposar de les dades d'ocupació de l'atenció primària, "el primer escut" de protecció contra la Covid-19

El físic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Àlex Arenas, un dels experts que assessora el Govern en temes de la Covid-19, ha explicat aquest diumenge en el programa El suplement de Catalunya Ràdio que l’executiu català té “sobre la taula” aplicar un toc de queda a Catalunya per prohibir que la gent circuli en hores determinades, tal i com ja s’està aplicant a França. El toc de queda limita el moviment de persones en una franja horària, permetent-lo només per motius excepcionals.

“Totes les autoritats sanitàries saben que aquest és un altre mecanisme que tenim per intentar que passem a l’espai privat perquè controlar que la gent no es reuneixi a casa d’altres és complicat, no tens un estat policia per saber si això es compleix”, ha comentat Arenas. El físic ha subratllat que el toc de queda “és una manera indirecta d’intentar evitar trobades privades”.

Arenas ha manifestat que la mesura “no es pot descartar” però que espera que “no s’hagi d’arribar fins aquí”. El científic ha explicat que estan a l’espera de veure com funciona a França i quins efectes té sobre l’epidèmia.

Tal i com va explicar en una entrevista amb ‘El Món’, Arenas ha reclamat que la clau és “descarregar la mobilitat del país” i trobar estratègies a mig i llarg termini per mantenir l’epidèmia sota control. Això passa pel teletreball i la teleeducació.

Atenció amb la primària

Arenas ha afegit que cal conèixer en quin estat es troba l’atenció primària, que és el primer escut contra la Covid-19. L’augment de contagis està saturant aquest servei que, un cop superat —perquè ja no tindrà capacitat d’absorbir tota la gent que li arribi de Covid i no Covid—, donarà pas al col·lapse d’hospitals i UCIs. És això el que marca els tempos per decretar un confinament total o no. El confinament, defensa el científic, no és una mesura, sinó l’única acció possible a fer quan ja no hi ha remei.

Nou comentari