El Govern anuncia que el 061 passa a ser gratuït a partir d’avui

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dijous que el Govern ha acordat que el telèfon 061 sigui gratuït a partir d’ara, una mesura per mitigar els efectes de la pandèmia del coronavirus que havia estat criticada els darrers dies. El cobrament de les tarifes d’aquest número el feien les operadroes. Com que s’ha decidit que el número atengui trucades de l’àmbit de les emergències, passa a ser gratuït, i la despesa l’assumirà la Generalitat. Torra ha comparegut al costat del vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers d’Afers Socials, Chakir el Homrani, i d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, per presentar noves mesures per lluitar contra els efectes del virus. En aquest sentit, el Govern obrirà una línia de crèdits a través de l’Institut Català de Finances per millorar la liquiditat de les empreses.

Torra ha dit que les anunciades avui formen un primer paquet de mesures en l’àmbit econòmic per tal d’ajudar les empreses davant “el perjudici per la frenada de l’activitat econòmica”. El president ha demanat “contenció a tothom” i ha garantir que des del Govern es mirarà “d’ajudar tothom en allò que puguem”.

Entre una de les accions excepcionals, el president ha anunciat que aquest dissabte assistirà a la conferència de presidents autonòmics que ha convocat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per abordar el coronavirus. Torra ha dit que assistirà a la reunió “deixant aparcada temporalment” la decisió de no assistir a aquesta conferència. Hi anirà amb “una actitud solidària i exigent, com tampoc s’entendria que no fes”.

El president s’ha referit al brot sorgit a Igualada advertint que “som davant d’una situació extraordinària”. En aquest sentit, Torra ha afirmat que el Govern prendrà “totes les decisions que calguin i no ens tremolarà el pols per protegir la salut dels ciutadans”. Ara bé, el president ha afegit que les decisions es prenen en base a l’opinió d’experts.

El coronavirus “ens està posant a prova com a Govern, com a societat i com a persones, en aquest moment ha de sortir el millor de nosaltres, no hi ha colors polítics, ni legítims interessos electorals”, ha comentat Torra, reclamant “responsabilitat i generositat”.

La Generalitat avalirà crèdits per a empreses

Per la seva banda, Pere Aragonès ha explicat les diverses mesures aprovades en l’àmbit econòmic, un paquet que s’ampliarà d’acord amb l’evolució de la situació. “El primer factor de risc és la caiguda de les comandes i s’ha de dotar de liquiditat immediata les empreses, els préstecs s’han de poder seguir pagant”, ha comentat el vicepresident. El Govern vol contribuir a “mantenir el màxim de llocs de treball” i per això disposarà d’una línia de préstecs de mil milions d’euros a entitats financeres amb l’aval d’una empresa de la Generalitat. El Govern assumeix el 75% del risc creditici amb la voluntat d’enfortir la capacitat de resistència de les empreses.

Notícia en procés

Nou comentari