Girona, encantada de la fase 1

La ciutat viu amb desacomplexament la desescalada

A Girona sempre fa la sensació que la ciutat està encantada d’haver-se conegut. Porta ja uns dies en Fase 1 i aquesta sensació s’incrementa. La ciutat gaudeix del seu paisatge immillorable i d’una xarxa comercial densa, bufona i variada. “Teníem ganes d’obrir”, confessa obertament una joguineria del carrer de les Hortes. “S’ha notat la reobertura i molt, la gent també en tenia ganes”, afegeix la dependenta mentre embolica un robot vintage de corda.

Una de les terrasses de la ciutat a ple migdia

Una de les terrasses de la ciutat a ple migdia Jordi Borràs

De fet, el comerç s’ha afanyat. Arran de la crisi ha posat en marxa l’aplicació lacompra. Una xarxa virtual que aplega unes 200 botigues de Girona. Hi ha ganes de veure aparadors. Tant és així, que la gent s’encanta sense mòbil fent cua a la 22 o davant de qualsevol botiga de roba. Hi ha ambient. Es nota.

La benvinguda en moltes de les botigues obertes a Girona

La benvinguda en moltes de les botigues obertes a Girona Jordi Borràs

El comentari és habitual arreu dels comerços. Hi ha trànsit de vianants i les terrasses són plenes. Comença a fer-se notar una estampa habitual, grups de tres o quatre persones que fan cua en una terrassa. Tantmateix, és curiós veure a cada establiment una decorada tauleta amb un dels milers de gels hidroalcohòlics que han sortit al mercat les darreres setmanes. Girona està esplèndida. El remor de les terrasses, a sobre, fa de banda sonora agradable. Un cambrer en una terrassa del carrer de la Barca comenta a una taula el grapat de morts coneguts i saludats que hi han hagut. Les xifres han marcat la pandèmia en una ciutat de 102.000 habitants.

Segons Salut, fins l’entrada en fase 1 s’han registrat 4.423 casos sospitosos amb 1310 casos positius confirmats. Però si les xifres es traslladen a la comarca del Gironès són més esferïdores. El balanç de la COVID són 222 defuncions. Això va suposar tota una operativa territorial de replegament de centres sanitaris per tal de reforçar CAP amb més potència de foc. Ara l’Hospital Josep Trueta comença a recuperar la normalitat.

Cues davant d'un històric establiment gironí

Cues davant d’un històric establiment gironí Jordi Borràs

Les preocupacions principals: les residències d’avis i el personal sanitari infectat. Les residències hna estat el punt més feble, com també a tot Catalunya. El nombre d’infectats enfilava la ràtio. Els sanitaris també eren l’altre maldecap. Fins i tot l’Hotel Europa s’ha habilitat pel personal sanitari en contacte amb la COVID per tal d’evitar que contagiessin el seu entorn.

Ara, durant la setmana, sembla que el malson hagi passat. Hi ha oxigen de certa normalitat. D’una normalitat que li’n diuen nova, però és extraordinària i inquietant. Molt inquietant. Tot i les barreres, com horaris més restringits o els elements de protecció, els gironins gaudeixen del temps d’estiu que els ha acompanyat les primeres jornades de la desescalada. “És com si ens haguéssim redescobert”, admet una noia que assaboreix un cafè com un ritual iniciàtic. Girona es redescobreix i, un cop més, torna a estar encantada de redescobrir-se.

Una noia en bicicleta pel centre de la ciutat

Una noia en bicicleta pel centre de la ciutat Jordi Borràs

 

Nou comentari