Generalitat i Endesa acorden perdonar el deute a 35.500 famílies vulnerables

La companyia elèctrica assumeix tot el deute de 2015 a 2018 i la meitat de la generada del 2019 al 2020

La Generalitat i Endesa han signat un acord amb el qual es condona el deute per pobresa energètica a 35.518 famílies vulnerables i que augmenta a 38,7 milions d’euros, segons han explicat aquest dilluns el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies i el titular d’Empresa, Chakir el Homrani i Ramon Tremosa. En roda de premsa, El Homrani ha dit que era un “objectiu de legislatura” i que l’acord també contempla que les situacions de vulnerabilitat energètica no es repeteixin ni s’acabi reclamant el deute per la via judicial. La companyia elèctrica assumeix tot el deute de 2015 a 2018 i la meitat de la generada del 2019 al 2020; i l’altra meitat l’assumiran les administracions (un 75% la Generalitat i un 25% altres administracions com les Diputacions).

“És un dia per a estar contents”, ha dit El Homrani, que considera que s’acaba amb una indefinició i buit legal i es genera un sistema contemplat en la llei 24/2015 i que ha estat fruit de més de dos anys de treball conjunt. El conseller ha subratllat que, a més de l’acord entre Govern i Endesa per a condonar el deute, s’estableix un conveni regulador de futur perquè no es repeteixi la situació en famílies que tinguin l’informe preceptiu de vulnerabilitat i un protocol d’intencions per a la corresponsabilitat i cooperació, que més endavant serà interadministratiu.

Seguretat jurídica

El Homrani ha explicat que el conveni s’anirà renovant anualment i que l’acord permet defensar els drets dels consumidors i oferir seguretat jurídica a totes aquelles famílies que compten amb l’informe de serveis socials. El conseller ha subratllat que aquest acord evita que es pogués reclamar a les famílies en els tribunals, una pràctica que considera “abusiva”, i que suposa que Endesa renuncia a aquesta via i promocionarà el bo social, realitzarà auditories energètiques gratuïtes en llars vulnerables i instal·larà comptadors temporals.

El Homrani també ha dit que es necessitava un model d’acord amb una empresa i que la Generalitat iniciarà ara “els passos” amb altres companyies subministradores per a aconseguir convenis del mateix tipus. Ramon Tremosa ha celebrat que es desencalli la situació: “Es crea un compromís, un precedent, una seguretat jurídica i evita la judicialització creixent d’impagaments de rebuts que creen nous processos judicials”. “La qualitat humana d’una societat es mesura en com es tracta a les persones vulnerables”, ha afegit el conseller, i ha afirmat que l’acord amb Endesa permetrà encara les converses amb altres empreses subministradores.

Barcelona

La tinenta d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha explicat que Barcelona concentra 7.500 de les més de 35.000 famílies que es beneficiaran d’aquest protocol, i ha alertat que la pobresa energètica afecta a un 10% dels habitants de la ciutat. La presidenta de l’àrea de Cohesió Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha detallat que es faran càrrec de part del deute que en 275 municipis de la província, la qual cosa ascendeix a uns 1,6 milions d’euros, després de la signatura d’un acord que han subscrit també la presidenta de la de Tarragona, Noemí Llauradó, el de Lleida, Joan Talarn, i el de Girona, Miquel Noguer.

La directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, ha valorat “molt positivament” els acords, ha agraït el treball i l’esforç que han suposat per a totes les parts, i ha assegurat que és una ajuda econòmica directa per a les famílies vulnerables. “Ens emplacem per a posar-nos a treballar perquè les ajudes arribin de manera ràpida als quals més ho necessiten”, i ha destacat el paper dels equips dels serveis socials de tota Catalunya per gestionar la realitat de les famílies vulnerables.

Entitats socials

La portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) –una de les promotores de la llei 24/2015–, Maria Campuzano, ha qualificat d'”històric” l’acord i ha titllat de claudicació que Endesa assumeixi el 73% del deute, la qual cosa hagués estat “impensable” fa uns anys. Considera que l’acord és un pas endavant, però que l’Aliança estarà “vigilant” perquè es compleixi, que no es produeixin nous talls de subministrament i que les famílies vulnerables vegin confirmat que s’ha condonat el seu deute, i ha afegit que no descansarà per a aconseguir acords similars amb altres subministradores.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, ha celebrat que s’hagi aconseguit un acord “extremadament necessari”, i ha advertit que el coronavirus està agreujant la situació de famílies que ja tenien problemes prepandèmia. Ha augurat que la xifra de 35.000 famílies vulnerables “pujarà en els pròxims mesos”, però que amb aquest conveni es fa un pas endavant, més enllà del bo social i les ajudes prestades per ajuntaments i entitats.

Comentaris

  Joan P. 30/03/2021 11:26 am
  O sigui, tots els immigrants que no paguen la llum seguiran amb aquest benefici i els d'aquí a pagar. Es una vergonya que els treballadors haguem de pagar i que els de fora que venen il·legalment i sense aportar res al sistema visquin així
  un talp 30/03/2021 10:26 am
  I per quan un acord per controlar qui dels que volen ser pares, s'ho poden permetre? Perquè follar i engendrar humans és ben fàcil, però d'interès perquè aquest nous humans siguin gent de profit, més aviat poc. Sembla que l'esforç només l'hagi de fer una part de la societat, i hem de fer tots. Però és més fàcil fer-se la víctima perquè d'altres et resolguin els problemes.
  Fum fum fum 29/03/2021 11:40 pm
  No m'ho cerc, quins favors te que pagar la Generalitat ara?, contractar la seva corrent a tots els serveis publics?, Endesa a IBEX, i NO regalen mai res.
  Democracia 29/03/2021 10:00 pm
  Aqui es veu la xenofobia dels independentistes, si per ells fos s'independitzarien dels barris pobres per no pagar. Son clasistes de mena, no se que fa la Cup o qualsevol d'esquerres pactant amb ells.
  Sapiens 29/03/2021 9:58 pm
  I diem que Madrid ens roba.... Els que ens roben son els vividors! Pero de tot arreu, aqui n'hia ha moltissims, aixo no s'ha fet a cap comunitat. Per que he de pagar jo? Per a que els altres no paguin res???
  Botifler de montesquiu 29/03/2021 8:38 pm
  Boicot pagar impostos, Fiscalia te que actuar contra un agravio, sobre els altres ciutadans. Tots iguals, ja estic fart de pagar pagar mentres altres reben ajuts. Aixins qué pagui qui vulgui jo no. Ciutadans farts de pagar, I no rebem res.
  David. 29/03/2021 8:01 pm
  Això vol dir : Tots els barris d'ètnia gitana, llum gratis. I barris de marroquins, el mateix.
  Jou Martin 29/03/2021 4:27 pm
  Si no i a govern , no poden aprovar res . ja ni i a prou , estem farts de pagar perquè quatre dropos visquin.
  Jac Mais 29/03/2021 4:25 pm
  Quines famílies ? . De on son aquestes famílies ?

Nou comentari