El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les farmàcies reclamen poder generar el certificat Covid
  • CA

Després de l’aval del TSJC a l’utilització del passaport covid a l’oci nocturn, les discoteques, bars musicals i sales de ball poden reobrir a partir d’aquesta nit. La reobertura ja ha fet que molts locals hagin esgotat les entrades disponibles per aquesta nit. De moment l’ocupació permesa dels establiments és del 70%.

L’entrada de clients a bars i discoteques ha de pivotar a partir a través del web VerificaCOVID.gencat.cat, l’eina desenvolupada per la Generalitat amb l’objectiu de verificar que els certificats Covid emesos pels estats membres de la UE i pel Regne Unit són vàlids. Les persones hauran de presentar el certificat a la porta del local i els responsables podran verificar l’autenticitat dels certificats a través d’un web i més endavant a través d’una aplicació que permetrà escanejar els codis QR.

L’entrada al local es permetrà a tots els que disposin de certificat Covid digital vàlid, és a dir, els que acreditin la pauta completa de vacunació, haver passat la Covid en els últims mesos o disposar d’una prova diagnòstica amb resultat negatiu, feta amb un màxim de 72 hores d’antelació si és una PCR o amb 48 hores si es tracta d’un test ràpid d’antígens (TAR). Per això, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) i la Federació Catalana d’Associacions de Restauració i Musicals (FECASARM) consideren que cal resoldre un punt crític: l’accés als TAR de diagnòstic i el target principal d’usuaris d’aquests establiments.

El perfil dels usuaris d’oci nocturn, diuen en un comunicat, és el que menys certificats Covid digital té, ja que són persones de la franja d’edat menys vacunada i per a les quals l’única possibilitat d’obtenir el certificat és realitzar-se una PCR o TAR diagnòstic.

Actualment les farmàcies catalanes utilitzen dos tipus de test: els d’autodiagnòstic, supervisats pel farmacèutic, a lliure petició del ciutadà, que li permeten obtenir un informe clínic del CatSalut a la seva carpeta La Meva Salut” sense codi QR i no finançats pel CatSalut; i els d’autodiagnòstic, també supervisats, exclusivament a grups de persones registrades i designades pel CatSalut, com en el cas de la campanya sanitària per a les activitats d’oci educatiu d’estiu i actualment als alumnes i professors contacte de positius.

Aquesta situació, asseguren, comporta que les persones que no disposin de certificat Covid, les que no estiguin registrades al CatSalut, les persones d’altres comunitats, els estrangers no europeus o els residents no regularitzats no puguin rebre a través de la farmàcia cap document oficial per a acreditar a través de la web habilitada el seu estat d’immunitat. Salut no té cap tipus de control epidemiològic sobre aquestes persones, el que consideren que genera possibles focus de contagi incontrolats.

Per tot això, la patronal de l’oci nocturn i FEFAC creuen que és necessari habilitar urgentment a les farmàcies per a realitzar tests de diagnòstic que permetin l’obtenció del certificat Covid digital de la UE a tots aquells que ho desitgin i notificar els resultats al CatSalut o a Salut Pública per a identificar els casos positius asimptomàtics i facilitar el codi QR vàlid als casos negatius, siguin o no ciutadans identificats al CatSalut.

“Aquesta habilitació per a poder realitzar lliurement en les farmàcies test de diagnòstic que permetin l’obtenció del certificat Covid digital de la UE és una cosa comuna no sols a la Unió Europea, sinó també en altres comunitats d’Espanya”, defensen en un comunicat. Posen d’exemple la comunitat d’Aragó, on el Departament de Sanitat i el consell de Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Aragó (CCFOFA) van subscriure el mes de juny un acord per a la realització de TAR diagnòstic per a generar certificats Covid digitals europeus a les farmàcies de la comunitat.

“Les farmàcies a Catalunya, en aquests moments, no poden generar certificats digitals de la UE a qualsevol ciutadà, fet que implica de facto generar barreres d’accés innecessàries al diagnòstic”, afirma el farmacèutic i president de FEFAC, Antoni Torres. “Si es manté l’estat actual, es perden moltes opcions de lluitar contra la pandèmia amb la màxima eficiència, ja que no es permet aprofitar la possibilitat de conscienciar des de la farmàcia al ciutadà de la importància de vacunar-se aprofitant la confiança en el seu farmacèutic, es redueix la possibilitat d’evitar botellons, no limita la picardia sobre els certificats per raons de comoditat o preu i Salut Pública no disposa de tanta informació com sigui possible, conclou Torres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa