Familiars d’usuaris de residències denuncien un “infern” geriàtric

Una protesta a Barcelona adverteix que la gestió del Govern està "rematant la feina" de la primera onada

Desenes de familiars d’usuaris de residències catalanes de gent gran, aplegats en diferents plataformes, han protestat aquest migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona per denunciar un “infern” geriàtric a Catalunya a causa de la gestió del Govern, que consideren errònia. La protesta es produeix pocs dies després que s’hagi confirmat la mort de 58 persones en una residència a Tremp i després que s’hagin notificat brots en altres, com un en una residència de La Garriga. Les circumstàncies d’aquestes morts són poc clares, però el Govern assegura que va actuar des del primer dia.

Les plataformes que han protestat a Sant Jaume, entre les quals la Coordinadora Residències 5+1 de Barcelona o Els Estels Silenciats d’Osona, denuncien particularment que el Govern ha decidit derviar positius de Covid-19 a residències considerades de referència —perquè tenen més espai— barrejant-nos amb persones sanes.

La portaveu la Coordinadora Residències 5+1, María José Carcelén, ha expilcat que aquesta derivació de positius és “la darrera genialitat” de la Conselleria de Salut i ha demanat que s’aturi aquest procediemnt perquè, segons ha denunciat, “estan rematant la feina” de la primera onada. “S’estan carregant la gent gran”, ha afirmat de forma contundent Carcelén, reclamant la inversió en residències monogràfiques de Covid-19.

Les plataformes han revindicat que es facin tests cada setmana als treballadors, si surt un positiu que li facin test a tothom, que s’aïllin posiitus fora de les residències en espais on disposin de tots els serveis, com ja es va fer en una infraestructura del Paral·lel de Barcelona —i que això es faci a tot Catalunya—, i que el Govern reconegui “públicament” que el “pla” de derivació de positius “no era bo i que s’han equivocat”.

Els familiars pensen que la gestió es fa pensant en estalviar el màxim i recorden que, com han indicat informes d’organitzacions de drets humans com Amnistia Internacional i Metges sense Fronteres, hi ha drets fonamentals vulnerats.

Nou comentari