Els sistema sanitari català està desfasat i les dinàmiques que el mouen actualment poden fer ara que no sigui capaç de fer front a la segona onada de la Covid-19. Així ho han advertit aquest dijous a la comissió de salut del Parlament de Catalunya alguns dels experts del comitè creat pel Govern per tal de dissenyar una reforma del sistema.
El doctor Manuel del Castillo ha recordat que durant la primera onada, els centres sanitaris van tenir un elevat grau de capacitat d’autogestió. Així doncs, ha advertit que, “sense un grau altíssim d’autogestió no estaríem en disposició ara de donar la resposta que es va donar en la primera onada” de la pandèmia. Aquesta, ha assegurat el doctor, és una “opinió unànime” dels professionals del sector.
Calen canvis en els “models d’organització”, ha apuntat, seguint els passos d’altres països europeus. Això passaria per abandonar el model de funció pública en l’atenció primària, on cal apostar per “una altíssima capacitat d’autoorganització”. En aquest sentit, Del Castillo ha dit que els experts proposen “que els centres d’assistència primària siguin dotats de molta autonomia, convertint-se en cooperatives de professionals”.
El finançament d’aquests centres estaria vinculat al número de pacients que tenen assignats i es podria corregir d’acord amb “els resultats en salut i la cartera de serveis que ofereixen”. D’aquesta manera, ha afegit el doctor, es pot “recuperar el compromís dels metges de la primària en la seva professió”.
La idea, ha subratllat, és abandonar una dinàmica antiga: “No és un plantejament de funcionariat d’oficina, que treballa de 9 a 14 hores, no és qüestió d’horaris i visites, sinó de resultats i responsabilitat respecte a la comunitat que s’atén”. Del Castillo ha dit que “això funciona a Europa i és un element clau”.
El comitè d’experts —integrat per 30 professionals— va se creat pel Govern i aquest dijous compareix al Parlament per explicar les seves propostes.