Europa eleva a “molt alt” el risc Covid per les noves variants i desaconsella els viatges

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties insta les autoritats a "preparar-se" per aplicar "mesures més estrictes"

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha elevat aquest dijous “d’alt” a “molt alt” el risc de propagació de la covid-19 per les noves variants. En l’actualització de l’avaluació del risc, l’ECDC desaconsella els viatges no essencials i demana mantenir l’obligació de tests i quarantenes als viatgers que tornen de zones d’alt risc per evitar l’expansió del virus. Davant l’elevada transmissibilitat de les noves variants, l’ECDC insta les autoritats a “preparar-se” per aplicar “mesures més estrictes” i a “preparar els sistemes sanitaris per a una escalada de la demanda”.En la seva avaluació, l’ECDC insta les autoritats a seqüenciar els casos. En cas que “la seqüenciació sigui inadequada per excloure la possibilitat d’una major incidència de les noves variants”, l’ECDC insta a prendre “mesures de viatge proporcionades” on hi ha una alta propagació de les noves variants.

Finalment, l’ECDC insta els estats a “accelerar” la vacunació contra la covid-19 pel que fa als grups de més risc. “Els estats membre haurien d’explorar opcions per a l’ús òptim d’un número de dosis de vacunes limitat”, diu l’organisme.

Els governants debaten restringir la mobilitat a la UE

De fet, ja hi ha aquest dijous una reunió en què els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) debaten en la videoconferència d’aquest dijous possibles restriccions al moviment per frenar les variants de la covid-19. Davant la por a l’expansió dels contagis, alguns estats com Bèlgica o Alemanya pressionen per augmentar les restriccions als viatges, però la Comissió Europea vol evitar el tancament de fronteres, cosa que no va aconseguir en la primera onada perquè es tracta d’una competència estatal. Altres estats, com Grècia, volen mesures per impulsar la mobilitat, com un certificat europeu de vacunació, una proposta que topa amb el rebuig d’alguns estats com França en considerar-lo discriminatori. La proposta està sobre la taula dels líders europeu en la reunió d’aquest dijous.D’altra banda, els líders del 27 aborden la vacunació contra la covid-19, els retards en les entregues de Pfizer i com “incrementar la producció futura”. Finalment, els 27 intenten buscar un consens sobre com cooperar amb països tercers pel que fa a les vacunes.

Nou comentari