El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Estudiants Erasmus catalans, decebuts perquè no es poden vacunar a temps

graph –>

En Martí i la Carla són dos estudiants de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Els dos ambicionen aprofitar una beca Erasmus aquest 2021, però el calendari del pla de vacunació amenaça en deixar-los a la cua perdent la possibilitat de viatjar a les seves destinacions que, a més, tenen requisits especials. En Martí explica que s’ha esforçat molt durant el curs per aconseguir la beca que li obre les portes en una universitat de prestigi a Washington. A aquest estudiant català li van oferir la possibilitat de viatjar als Estats Units i vacunar-se allà però això suposava arribar, “fer una quarantena de dues setmanes, vacunar-se i fer més quarantena, cosa que acaba sent un mes i mig”. Un temps que considera massa llarg, tenint en compte que l’estada és per uns cinc mesos. Davant dels dificultats, explica aquest estudiant, hi ha persones que han estat buscant alternatives, com ara voluntariats o feines d’estiu en col·lectius essencials que els permeti rebre la vacuna abans.

D’altres estudiants, com la Carla, es troben amb un problema diferent. En el seu cas la universitat de destí és a la Xina i la dificultat que té en el seu cas és que aquell país només accepta alguna de les vacunes xineses. No reconeix les vacunes que s’estan utilitzant a Occident. Això vol dir que encara que se la vacunés a Catalunya tindria dificultats per obtenir permís per estar-se a la Xina. Ara bé, la Carla explica que espera que quan al setembre hagi de viatjar ja s’hagi superat aquest escull. De moment, l’OMS ha reconegut una de les vacunes xineses, però l’EMA encara no n’ha inclòs cap al catàleg dels vaccins que es poden utilitzar a Europa.

Aquests estudiants es troben en una situació vacil·lant i sense saber massa ben bé què fer. En Martí, per exemple, ja valora abandonar la idea de fer l’intercanvi, tot i que li ha suposat molt d’esforç i implicaria llençar per la borda una possibilitat de fer créixer el seu currículum amb una universitat de prestigi. A la Carla li agradaria estar vacunada quan li arribés l’hora de volar a la Xina i que en aquell moment ja siguin reconeguts els vaccins d’Occident, però de totes maneres es resigna a deixar estar els plans, plenament conscient que hi ha unes prioritats pel que fa a la vacunació i que el fet que ella pugui viatjar no és cap prioritat pel país. En tot cas, tant al Martí com a la Carla els fa pena perdre una oportunitat de millorar les seves formacions a l’estranger per qüestió d’un mes.

Des d’algunes entitats d’estudiants com la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya s’ha donat suport als estudiants que volen aprofitar la beca Erasmus i viatjar en els propers mesos. L’organització va enviar precisament una carta a la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, perquè atengués la petició d’aquest grup de persones i es considerés la possibilitat de vacunar-los. De moment, però, aquesta porta no s’ha obert. A preguntes d’EL MÓN, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que no és només el grup dels estudiants d’Erasmus que necessitarien avançar la seva vacunació, i que abans n’hi hauria d’altres que potser passarien per davant, com és el cas dels cooperants al Tercer Món, per exemple.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a maig 25, 2021 | 07:41
    Manel maig 25, 2021 | 07:41
    Això és normal que la Xina no reconegui cap vacuna que no sigui la seva? Doncs s´hauria de fer el mateix amb ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa