El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un estudi detecta 20.000 morts ocultes de Covid a l’estat espanyol
  • CA

Els professors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria i Disseny Industrial de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) Rafael Cascón, Paula Villanueva, Francisco Santos i Miguel Berzal han elaborat un estudi de l’excés de mortalitat motivat per la Covid-19 i xifren en 66.795 els morts per la pandèmia, que són gairebé 20.000 més de les 47.344 defuncions comptabilitzades oficialment pel ministeri de Sanitat en les dades facilitades fins a aquest dijous. L’objectiu de l’estudi és aproximar-se a les “xifres reals” de morts per la infecció de Covid-19 a Espanya, analitzant l’excés de mortalitat que s’ha produït, l’evolució dels contagis, les xifres de morts amb diagnòstic de Covid, així com les de morts sospitosos d’haver-ho patit, encara que sense diagnòstic.

Durant la primera onada de la pandèmia, amb mancances en la detecció de contagis, l’excés de morts seria “un indicador més fiable que els les defuncions comptabilitzades amb cas Covid confirmat”, han afirmat els investigadors, segons recull la UPM en un comunicat. De fet, han indicat que, a la primera ronda dels estudis de prevalença que es van realitzar a Espanya, es va estimar un 5% de prevalença d’anticossos en la població espanyola, cosa que suposaria 2.350.000 d’infectats, molt allunyat dels 240.953 (0,51% de la població) casos diagnosticats fins a l’11 de maig segons les dades del Ministeri de Sanitat.

Per conèixer la xifra de morts, els investigadors han utilitzat la comptabilitat oferta públicament pel Sistema de Monitorització de la Mortalitat diària (MoMo), gestionat pel Centre Nacional d’Epidemiologia de l’Institut de Salut Carlos III i la de l’Institut Nacional d’Estadística. A més, els professors de la UPM han multiplicat les dades de sistema MoMo per un factor de 1,06812 (1 / 0,93622), ja que l’INE registra informàticament el 93,622% de les defuncions ocorregudes. Segons aquestes dades, s’aprecien dos episodis de significativa sobremortalitat. Un primer episodi entre el 10 de març i el 9 de maig i un segon episodi a partir de el 20 de juliol, que encara dura.

En considerar els dos episodis i després d’aplicar el coeficient d’expansió, l’excés de decessos ascendeix a 71.645 morts. Una xifra “atribuïble” a la pandèmia, especialment durant la primera onada, ja que els investigadors han observat un desfasament entre l’evolució dels contagis diagnosticats i les morts d’aproximadament onze dies. “La concordança és molt elevada”, han afirmat, de manera que es “pot concloure que aquest excés de decessos sobre la mortalitat esperada indicaria de manera molt aproximada els morts provocats per la infecció de l’Covid-19”. No obstant això, els professors de la UPM també han observat un “excés de mortalitat singular” entre el 27 juliol i el 15 d’agost. “No s’aprecia un increment excessiu de morts amb cas Covid en aquestes dates, i, prèviament, tampoc s’havia produït un increment significatiu en el nombre de contagis”, han destacat.

“Per això, l’excés de decessos d’aquests dies no sembla estar relacionat amb la infecció per Covid, sinó que pot ser un repunt de mortalitat coincidint amb onades de calor”, han apuntat. En qualsevol cas, han assenyalat que “s’haurien d’estudiar altres possibles causes, sense descartar més conseqüències derivades de la pròpia situació de pandèmia”. Després de l’anàlisi i ajust de les dades, els investigadors han conclòs que, des de l’inici de la pandèmia fins al 26 de novembre, s’estimen 66.795 morts per infecció de Covid a Espanya.

A partir del 9 de maig, la detecció de morts amb cas Covid s’aproxima “acceptablement als morts reals, coincidint amb una detecció d’infectats molt àmplia”. A més, han afegit que en les comunitats on es realitza la comptabilitat de sospitosos per mort per Covid, fins i tot sense confirmació de diagnòstic, les xifres considerades s’aproximen a aquest excés de decessos.

En el seu estudi, els investigadors de la UPM també han realitzat una comparativa amb altres països europeus prenent un barem comú per a tots, independent dels criteris de comptabilitat de morts per Covid-19 adoptats per cada país, com és l’excés de mortalitat del 2020 respecte de la dels anys previs. En aquesta comparació, i prenent les dades d’Eurostat, a Espanya han detectat un excés de mortalitat relativa respecte als anys previs “acusadament més gran” que a la resta dels països durant la primera onada de la pandèmia.v”També ha estat superior en la segona onada, encara que recentment en alguns països s’aprecien tendències creixents acusades que superen l’excés de mortalitat relativa d’Espanya en les últimes setmanes”, han matisat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa