El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Estirada d’orelles de l’OMS a la Xina perquè ajudi a resoldre el misteri de la Covid-19
  • CA

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat a la Xina i a “tots els governs” que “despolititzin” la pandèmia de Covid-19 i “cooperin per a accelerar els estudis sobre els orígens” del SARS-CoV-2. A través d’un comunicat, l’organisme sanitari internacional de Nacions Unides apunta que la següent sèrie d’estudis sobre l’origen del virus “inclouria un examen més profund de les dades brutes dels primers casos i dels sèrums dels possibles primers casos de 2019”. “L’accés a les dades és de vital importància per a fer evolucionar la nostra comprensió de la ciència i no ha de polititzar-se de cap manera“, insisteixen sobre aquest tema.

Així, afirmen que estan col·laborant amb diversos països que han notificat la detecció del SARS-CoV-2 en mostres d’espècimens biològics emmagatzemats a partir de 2019. “Per exemple, a Itàlia, l’OMS va facilitar una avaluació independent per part de laboratoris internacionals de les troballes d’un d’aquests estudis, que va incloure la reanàlisi cega de mostres de sang prepandèmiques”, exemplifiquen.

“Compartir les dades brutes i donar permís perquè es tornin a analitzar les mostres en laboratoris de fora d’Itàlia reflecteix la solidaritat científica en la seva màxima expressió i no és una altra cosa que el que animem a tots els països, inclosa Xina, a secundar perquè puguem avançar en els estudis dels orígens de manera ràpida i eficaç”, argumenten novament.

D’altra banda, en relació a la hipòtesi que el virus s’escapés d’un laboratori en Wuhan, l’OMS reconeix que la Xina i diversos altres països han suggerit que l’estudi dels orígens “s’ha polititzat o que l’OMS ha actuat a causa de la pressió política”.

“En revisar l’informe de la primera fase de l’estudi, l’OMS va determinar que no hi havia proves científiques suficients per a descartar cap de les hipòtesis. En concret, per a abordar la ‘hipòtesi del laboratori’, és important tenir accés a totes les dades i considerar les millors pràctiques científiques i examinar els mecanismes que l’OMS ja té en marxa. L’OMS només se centra en la ciència, a aportar solucions i a fomentar la solidaritat”, defensen.

Sobre aquest tema, també afegeixen, en qualsevol cas, que “analitzar i millorar la seguretat dels laboratoris i els protocols en tots els laboratoris del món, inclosos els de la Xina, és important per a la nostra bioseguretat i seguretat col·lectives”. “La cerca dels orígens d’un nou virus és una tasca científica immensament difícil que porta temps. L’OMS s’ha compromès a seguir la ciència, i demanem a tots els governs que deixin de costat les diferències i treballin junts per a proporcionar totes les dades i l’accés necessaris perquè la següent sèrie d’estudis pugui iniciar-se al més aviat possible”, rebla l’OMS.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pedro a agost 13, 2021 | 12:54
    Pedro agost 13, 2021 | 12:54
    ¿ Quién escribe los titulares es joven o está acostumbrado a tratar con párvulos ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa