El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya pacta amb França una mesura que pot afectar el personal sanitari català
  • CA

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, es va trobar dimarts a Brussel·les amb el seu homòleg francès, Olivier Véran, amb qui va signar una Declaració Comú entre els dos estats que pot tenir efectes sobre el personal sanitari de Catalunya. Segons ha informat el govern espanyol, sense donar detalls més concrets, la declaració comú signada busca “establir un marc de cooperació per garantir les necessitats de professionals sanitaris” dels dos estats “i facilitar la seva mobilitat de conformitat amb la reglamentació en vigor” en els dos territoris i el codi de pràctiques de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre contractació de personal sanitari.

En un comunicat, el govern espanyol diu que Darias i Verán han acordat “promoure iniciatives de cooperació per intercanviar informació sobre necessitats de professionals amb especial menció de les àrees limítrofs” dels estats espanyol i francès. També han convingut “intercanviar informació sobre mobilitat de professionals entre els dos països”. A més a més, el Ministeri de Sanitat afirma que l’acord “fomenta l’impuls de la mobilitat de professionals sanitaris especialment en aquests casos de dificultat de cobertura de places en algun dels dos països particularment en àrees frontereres”.

Altres iniciatives transfrontereres

En el marc de la cooperació transfronterera, Catalunya va acollir el setembre passat una jornada sobre un projecte europeu sobre assistència d’emergència, EGALURG. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és un dels integrants d’aquest projecte, una iniciativa europea per a la creació d’una xarxa de cooperació sanitària en casos d’emergència a la zona transpirinenca. L’objectiu és reduir les desigualtats d’accés a l’assistència sanitària, tant en àrees remotes com en el lloc dels accidents. L’aposta transfronterera, segons va informar aleshores Salut, va néixer de la coordinació entre quatre entitats sòcies: el Centre Hospitalari de Toulouse —que lidera el projecte—, el SEMel Centre Hospitalari de la Costa Basca i el Centre d’investigació biomèdica Navarrabiomed.

EGALURG busca millorar la resposta a les urgències i catàstrofes generades al llarg dels més de 700 km que representa l’extensió pirenaica nord de la península, tot superant les barreres tant geogràfiques com administratives que actualment condicionen l’assistència sanitària en les zones transfrontereres. Per fer efectiva la cooperació en l’assistència sanitària, el projecte treballa en sis accions, que busquen superar les barreres legals i geogràfiques, crear protocols assistencials unificats i promoure la formació especialitzada, el desenvolupament tecnològic i la innovació, segons va informar Salut en el sue moent. En concret, el SEM lidera el desenvolupament de protocols operatius que permetin harmonitzar la manera d’actuar dels equips sanitaris a banda i banda de la frontera i garantir una òptima col·laboració entre ells.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: vale a desembre 08, 2021 | 18:14
    vale desembre 08, 2021 | 18:14
    Ni França ni Espanya: Païssos Catalans
    • Icona del comentari de: Païssos a desembre 08, 2021 | 20:52
      Païssos desembre 08, 2021 | 20:52
      Pero primero aprenderás a escribir bien tu idioma, ¿ no ?
  2. Icona del comentari de: Miquel Àngel a desembre 09, 2021 | 09:44
    Miquel Àngel desembre 09, 2021 | 09:44
    Primer de tot: igualar les condicions de sous a una i altra banda. Si no es fa,ningú de l,Alta Cerdanya voldrà anar a treballar a la Baixa Cerdanya /em refereixo a l,hospital transfronterer de Puigcerdà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa