El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les escoles desafien Òmicron amb més de 2.000 mestres substituts
  • CA

Ni la variant Òmicron ni el consegüent rècord de contagis que ha provocat han afectat a la represa de les classes després de les vacances de Nadal. El Govern ha mantingut l’aposta per mantenir la presencialitat i els alumnes han començat aquest dilluns les classes del segon trimestre. L’elevat nombre de baixes per Covid ha obligat la Conselleria d’Educació a nomenar 1.517 docents substituts, segons ha informat en un comunicat. Aquestes baixes, puntualitzen, no són totes per positius de Covid, malgrat que sí que és la causa majoritària.

Aquests substituts es sumen als 571 interins que la conselleria va nomenar aquest divendres per fer front a les baixes que ja es coneixien tres dies abans de la represa del curs. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va assegurar diumenge que es faran nomenaments cada dia “com a mesura excepcional” perquè les baixes de curta durada per Covid-19 estiguin cobertes en un dia i s’eviti el caos a les aules.

A més, les classes han començat amb un nou protocol de quarantenes per Covid-19 en l’educació infantil i primària. La polèmica nova normativa acordada per Sanitat amb les comunitats autònomes –tot i el desacord de Salut– estableix que únicament faran quarantena els grups amb cinc positius i les aules en què un 20% dels alumnes hagin donat positiu en un període de set dies.

En l’educació secundària, en la qual fa més temps que està disponible la vacunació, es mantenen els protocols tal com estaven establerts, per la qual cosa l’alumnat immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que haurà de fer-la durant set dies. Fonts de Salut han matisat que els alumnes immunitzats podran assistir al centre extremant precaucions, ja que segueixen sent contactes d’un positiu.

Tests d’antígens gratuïts

Salut va anunciar aquest diumenge que oferirà tests d’antígens gratuïts als alumnes quan es notifiqui un positiu en una aula. Els alumnes de primària i secundària podran anar a una de les farmàcies comunitàries, mentre que els d’infantil tindran un punt centralitzat o se’ls enviarà a l’atenció primària. La Generalitat reconeix que els testos d’antígens gratuïts “no estan inclosos entre les recomanacions” que va aprovar a última hora la Comissió de Salut Pública –i que li ha valgut nombroses crítiques des de Catalunya–, però ha decidit oferir-lo perquè ho considera una mesura “important per afavorir el control de la pandèmia”. 

Els tests d’antígens han estat objecte de polèmica durant el darrer mes. Els experts demanaven a la població que es realitzés aquestes proves abans de reprendre la normalitat post-Nadal, però l’elevat preu d’aquesta eina de control de la pandèmia complicava la situació. Després de les festes –en què els preus s’han disparat i hi ha hagut escassetat de tests– el govern espanyol dona per tancada la crisi de subministrament de testos ràpids i assegura que ha arribat el moment de “intervenir en el preu”. El govern de Pedro Sánchez té previst regular el preu dels tests d’antígens aviat, després de les crítiques per l’excessiu preu.

“El debat que teníem abans i durant Nadal ha estat sobretot l’oferta d’aquests tests perquè hi havia un coll d’ampolla i una demanda exponencial”, s’ha justificat Sánchez. “Ara que el tema s’ha resolt, ens posarem amb el control dels preus”. Entitats, professionals sanitaris i particulars feia setmanes que es queixaven de la variació de preu dels tests d’antígens.

Una tornada segura

Per garantir una tornada a les aules segura, la pediatra especialitzada en malalties infeccioses de l’Hospital Sant Joan de Déu Vicky Fumadó insta a recuperar les mesures que s’aplicaven a les escoles el curs passat. “Els grups bombolla, per exemple, van funcionar molt bé, però el Govern s’ha d’implicar per fer-ho possible. Grups més reduïts suposa destinar més recursos a les escoles”, explica la pediatra. A més, recomana mantenir la mascareta també al pati i utilitzar els espais exteriors de manera escalonada. “Després de la cinquena onada es van relaxar molt les mesures, però ara s’haurien de recuperar per tallar la transmissió i assegurar una tornada a l’escola tranquil·la”, resol. 

Per la seva banda, l’investigador de la Universitat Oberta de Catalunya Salvador Macip assegura que hem de ser conscients que “obrir les escoles és un risc”. Insisteix en la importància d’intensificar la vacunació perquè “el virus tendeix a circular per on hi ha menys vacunes, i a les escoles és on hi ha més població no vacunada”. “El que ens interessa és no haver d’enviar els nens a casa, pel que caldria vacunar i fer cribratges massius abans de tornar a l’escola i dos dies després de començar”, recepta Macip per garantir una tornada a l’escola segura. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa