El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Ens hem fet grans mentre ells no convocaven oposicions”: els interins denuncien “frau” a la Generalitat
  • CA

Diversos col·lectius d’interins de l’administració pública estan immersos en exàmens d’oposicions, convocades per la Generalitat. Amb aquests processos, el Govern busca reduir la temporalitat per obligació d’Europa, que reclama que es retalli fins al 8% a l’estat espanyol el número d’interins. Les oposicions, però, no són considerades una solució per part del col·lectiu, que aquest dimarts al matí ha protagonitzat una protesta a les portes del Palau de la Generalitat organitzada especialment per “donar la benvinguda” a la nova consellera de la Funció Pública, Laura Vilagrà, que ha substituït en el rol Jordi Puigneró. Exigeixen al Govern que aprovi una llei consensuada la legislatura passada entre la CUP, ERC i JxCAT, la qual busca l’estabilització dels interins.

Una d’aquestes treballadores interines és la Ruth Gras, portaveu de les treballadores socials interines de Catalunya i presidenta de l’Associació de Plataformes Interines de Catalunya. En aquests moments, hi ha exàmens d’oposicions per exemple en l’àmbit dels educadors juvenils i, segons explica Gras, “alguns els estan recol·locant després de 25 anys en centres on lògicament no hi vol anar ningú i altres els posen en borses de substitució quan acumulen 25 anys d’antiguitat”. Altres col·lectius, com el de les treballadores socials, ja es van fer exàmens, però encara no se saben les notes: “La primera prova eliminatòria de dret administratiu, del col·lectiu d’interines potser un 80% ja han suspès el primer examen, per tant ja no es valoraran els mèrits”.

Gras opina que aquestes oposicions estan pensades per renovar el personal: “Ens hem fet grans, mentre ells no han convocat oposicions, en el cas de les treballadores socials portàvem 22 anys sense processos i ara amb l’excusa que hem de reduir la temporalitat fent oposicions tota la gent gran és cessada perquè entri gent nova, redueixen pressupost —perquè no cobren triennis— i l’administració compleix”.

La protesta d’avui a les portes de la conselleria de Funció Pública reclamava a la nova consellera, Laura Vilagrà, “que passi dels acords i les paraules als fets ja”. Aquesta qüestió forma part de l’acord de govern consensuat amb la CUP. Diverses diputades dels anticapitalistes estaven presents a la concentració. Ruth Gras defensa la proposició legislativa que van posar els cupaires sobre la taula: “La llei és molt cara i curta, conté tres articles i ho deixa molt clar: les persones amb més de tres anys d’antiguitat que estan ocupant places estructurals amb feines estables i estructurals —que estan en abús de temporalitat— tenen dret a una transformació del seu contracte temporal o interí a fix, d’acord amb la normativa europea”. Gras assegura que la majoria dels interins, figura que és legal, “s’estan utilitzant de forma fraudulenta i no s’usa per motius d’urgència i necessitat, que són els que estan previstos”.

Els interins recorden que Europa ha determinat que aquest problema s’ha de solucionar a través de dues vies i una d’elles és l’estabilització. “Europa ha dit que els processos selectius que barregen gent en abús de temporalitat amb gent que no ho està no són un solució ni està d’acord amb la normativa”. L’altre via és “la indemnització”, però estaria en dubte que fos la corresponent a un acomiadament improcedent. “Ha de ser una indemnització proporcionada i dissuasiva, de manera que hauria de comportar una multa als responsables de la persona que està en abús”, afirma Gras.

La CUP considera la qüestió “cabdal”

Donant suport a la protesta hi havia la diputada de la CUP Laura Estrada. En declaracions a EL MÓN, Estrada ha dit que per als anticapitalistes aquesta qüestió és “cabdal” perquè afecta unes 100.000 persones. Per la CUP és “un tema de millora de condicions laborals, però no només això, si no de millora de serveis públics: si no hi ha persones amb condicions laborals dignes difícilment es poden tenir uns serveis públics forts”.

La CUP creu que la proposició de llei per l’estabilització dels interins “permetria resoldre el problema de la gent que està en frau de llei sense que se’n vaig al carrer com proposa Miquel Iceta; preveu donar compliment a les sentències de la justícia europea i a regularitzar aquestes persones que estan en frau de llei perquè l’administració no ha fet el que li tocava”. Estrada espera que la resolució d’aquest conflicte sigui “qüestió de poc temps” perquè hi havia consens d’ERC, CUP i JxCAT.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Albert Berrio a juny 02, 2021 | 08:49
    Albert Berrio juny 02, 2021 | 08:49
    No ho entenc: com es poden fer aquestes peticions sense demanar l'abolició de les oposicions? Sempre m'ha semblat que els interins no qüestionen el sistema funcionarial sinó que volen ser funcionaris sense fer oposicions. En summa, egoïsme i individualisme camuflat de reivindicació col-lectiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa