El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’EMA estudia la possibilitat de la dosi de reforç de la vacuna als 6 mesos de la pauta completa
  • CA

El cap d’Estratègia de Vacunes i Amenaces Biològiques per a la Salut de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), Marco Cavaleri, ha confirmat que s’està estudiant la possibilitat d’inocular una nova dosi de la vacuna de la Covid-19, almenys sis mesos després de tenir la pauta completa. Encara que ha assenyalat que la “prioritat” ha de ser assegurar que “que tantes persones com sigui possible estiguin completament vacunades”, ja que s’ha demostrat que totes les vacunes protegeixen enfront de la mortalitat i hospitalització per la Covid-19, “l’evidència és cada vegada més clara sobre la necessitat de considerar aquesta opció”.

No obstant això, en aquest moment consideren que les persones vacunades amb pauta completa encara tenen protecció, si bé exclou als pacients immunodeprimits, les persones amb un sistema immunitari greument afeblit que “sí que poden necessitar dosis addicionals com a part de la seva pauta primària de la vacuna”. En aquest cas es recomana la dosi de reforç, sobretot ha assenyalat a pacients amb trasplantaments d’òrgans sòlids.

“L’anàlisi de dades del món real sobre l’eficàcia de les vacunes i la durada de la protecció mostra que, en general, encara existeix una protecció considerable contra les malalties greus i l’hospitalització en la població general. No obstant això, s’ha informat d’un augment en la infecció en diferents parts del món a causa de la variant Delta”, ha informat. Davant aquesta tendència, tant una dosi de reforç com l’addicional s’està debatent en la majoria dels Estats membres europeus, si bé encara no se sap quan es poden administrar i si el moment hauria de variar entre les diferents poblacions.

Tant Pfizer/BioNTech com a Moderna recomanen la tercera dosi al cap de sis mesos de la segona dosi, i ambdues han manat a l’EMA la sol·licitud d’autorització. Davant els estudis facilitats per totes dues companyies, el Comitè de Medicaments Humans (CHMP, per les seves sigles en anglès) durà a terme una avaluació accelerada de les dades presentades per les empreses.

De totes maneres, ha afegit, “l’EMA continués juntament amb el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), recopilant i revisant totes les dades disponibles sobre dosis addicionals i de reforç”. D’altra banda, ha informat que l’EMA ha pogut augmentar significativament la producció de vacunes en atorgar l’autorització a noves plantes de fabricació que “han posat a disposició un milió de dosis addicionals de vacunes de la Covid-19 per a les campanyes de vacunació en curs”.

Així mateix, ha recordat que l’EMA i els Estats membres analitzen contínuament l’informe de sospites d’efectes secundaris per a detectar possibles efectes secundaris. Així mateix, es continuen revisant les dades de noves vacunes que esperen poder aprovar a la fi d’enguany o començament del pròxim.

Encara que, “a més de les vacunes, es necessiten teràpies per a pacients que poden recuperar-se de la covid-19”. Per aquest motiu, ha informat que l’EMA està revisant agents immunomoduladors com l’anakinra; a més, de diferents productes d’anticossos monoclonals antivirals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa