El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’EMA avala la primera pastilla contra la Covid per a persones amb “alt risc” d’emmalaltir greument
  • CA

L’Agència Europa del Medicament (EMA) ha donat llum verda a l’ús del molnupiravir en el cas de persones amb “alt risc” de tenir covid-19 greu. Es tracta de l’antiviral oral contra la Covid-19 desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Merck. En un comunicat, el regulador europeu recomana administrar “com més aviat possible” el medicament després del diagnòstic i en els cinc dies posteriors a l’inici dels símptomes. L’EMA argumenta que aprova l’ús d’aquest medicament, el primer contra la covid en forma de pastilla, perquè les dades mostren que redueix les hospitalitzacions i les morts vinculades a la covid-19 i perquè els efectes secundaris són “lleus o moderats”.

El medicament s’ha de prendre dos cops al dia durant cinc dies, diu l’EMA. D’altra banda, el regulador europeu afirma que no està recomanat durant l’embaràs, la lactància materna o en el cas de dones que es vulguin quedar embarassades. “Les dones que es puguin quedar embarassades han d’utilitzar contracepció efectiva durant el tractament i durant quatre dies després de l’última dosi. La lactància materna s’ha d’interrompre durant el tractament i els quatre dies posteriors a l’última dosi. Aquestes recomanacions es fan perquè els estudis de laboratori mostren en animals que altes dosis poden tenir un impacte en el creixement i desenvolupament del fetus“, diu l’EMA.

El molnupiravir, que durant els darrers mesos ha donat esperances de tenir una eina potser encara més poderosa que les vacunes en la lluita contra la pandèmia, és un fàrmac que aconsegueix introduïr errors a l’ARN, del SARS-CoV-2, el seu codi genètic, fent que la replicació del virus sigui molt més difícil, la seva propagació més lenta i, per tant, facilitant la tasca del sistema immunitari dels humans a l’hora de combatre’l.

Malgrat que de moment el Regne Unit i la Unió Europea són els únics que s’han pronunciat sobre l’ús del molnupiravir, l’empresa farmacèutica Merck ja ha demanat l’autorització d’emergència també als Estats Units que, tot i que encara no l’han concedit, ja han negociat la compra per avançat de 10 milions de dosis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa