El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’EMA podria aprovar l’antiviral de Pfizer “en qüestió de setmanes”
  • CA

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha anunciat aquest dilluns que ha començat a avaluar una sol·licitud d’autorització de comercialització condicional contra la Covid-19 per al medicament antiviral oral Paxlovid de Pfizer. La sol·licitud és per al tractament de la Covid-19 de lleu a moderada en pacients adults i adolescents -a partir de 12 anys d’edat i amb un pes mínim de 40 kg- que presenten un alt risc de progressió a Covid-19 greu. L’EMA avaluarà els beneficis i els riscos de Paxlovid en un termini reduït i podria emetre un dictamen “en qüestió de setmanes”, depenent de “si les dades presentades són prou sòlids i de si es necessita més informació per a recolzar l’avaluació”.

Aquest calendari accelerat és possible perquè el Comitè de Medicaments d’Ús Humà (CHMP, per les seves sigles en anglès) de l’EMA ja ha iniciat un examen de les dades sobre el medicament durant una revisió contínua, que va incloure dades d’estudis de laboratori, animals i clínics, així com dades sobre la qualitat del medicament. A més, el CHMP va avaluar els resultats provisionals de l’estudi principal sobre l’ús de Paxlovid en pacients no hospitalitzats i no vacunats amb Covid-19 que presentaven una malaltia simptomàtica i almenys una afecció subjacent que els posava en risc de patir una malaltia greu.

Paxlovid és un medicament antiviral oral que redueix la capacitat del SARS-CoV-2 de multiplicar-se en l’organisme. El principi actiu bloqueja l’activitat d’un enzim necessari perquè el virus es multipliqui. Paxlovid també subministra una dosi baixa de ritonavir (un inhibidor de la proteasa), que alenteix la descomposició del principi actiu per permetre que romangui més temps en l’organisme. S’espera que Paxlovid redueixi la necessitat d’hospitalització dels pacients amb Covid-19.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha avançat aquest dilluns que Espanya comprarà al gener 344.000 dosi d’aquest antiviral que està fabricant Pfizer i que, segons ha destacat, “redueix en un 88% la possibilitat d’hospitalització dels malalts vulnerables”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa