Els serveis de Ferrovial per al 061 i la Covid acaben en revolta sindical

Un sindicat denuncia un "acomiadament massiu" al telèfon d'emergències mèdiques

El sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha denunciat un “acomiadament massiu” recent de 40 treballadors del 061, unitat que penja del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i que gestiona la companyia Ferrovial després d’haver guanyat un concurs públic el 2018 —va ser renovat el 2020—. Una representant del sindicat, Alane Chaparro, ha explicat a El Món que els 40 treballadors que s’han quedat sense feina estudien prendre mesures legals contra l’empresa perquè, segons diuen, algunes persones hi estaven treballant des del març en “tasques estructurals”, que ara assumiran persones que no disposen de la mateixa experiència.

Chaparro ha assegurat que les persones que s’han quedat sense feina tenien o bé contractes eventuals o bé d’obra i servei, i per a tots arribava el moment de fer-los indefinits. Aquesta representant sindical denuncia a més “assetjament laboral” per part de l’empresa i ho exemplifica amb el seu cas. “Em van acomiadar deu dies després de constituir la comissió sindical i després de començar a repartir informació laboral”, ha lamentat. D’acord amb la font sindical, l’empresa sotmet els treballadors a condicions que violen el conveni: els informava amb poca antelació dels horaris i els feia treballar en un espai poc adequat per al volum de persones que es concentraven. A banda, Chaparro també denuncia que hi ha persones que han patit represàlies “per posar en entredit l’empresa”.

Fonts de Ferrovial consultades per El Món han informat que les persones que s’han quedat sense feina no han estat acomiadades sinó que el 31 de gener van finalitzar els contractes de posicions “eventuals”. Les mateixes fonts asseguren que ara “no hi ha feina indefinida per a aquestes persones”. A més a més, l’empresa diu que el volum de feina també està relacionat amb una major activitat, segons el comportament de l’epidèmia, i en un moment de baixada de la corba, és menor.

De la seva banda, fonts del SEM, que és qui té el servei contractat a Ferrovial, han manifestat —responent a preguntes d’El Món— que la gestió dels recursos humans d’aquest servei correspon a l’empresa contractada. Les mateixes fonts apunten que el servei cap a la ciutadania està en tot moment cobert perdonar resposta i que no és competència del SEM entrar en la definició del tipus de contracte que han de tenir els treballadors del 061. A banda, el SEM ha volgut aclarir que les instal·lacions on treballaven aquestes persones reuneixen totes les condicions de seguretat i higiene.

Des del COS Chaparro insisteix en què el servei que s’ofereix al 061 requereix de persones amb l’experiència suficient en un moment de pandèmia. “És un servei públic, s’està comprometent el servei que s’ha de donar a la gent i estàs posant vides en joc”, denuncia la representant sindical. Chaparro creu que “hi ha una responsabilitat immediata d’Alba Vergés i dels partits del Govern, que són els que estan decidint que es continuï així i que estan mirant cap a una altra banda”.

Dos col·lectius descontents, manifestació doble

Aquest col·lectiu del 061 s’afegirà a les protestes que també faran els gestors Covid que van estar treballant fins al 31 de gener per Ferroser —la filial de Ferrovial— i que la rescissió del contracte pel part del Govern ha deixat sense feina. Des de l’1 de febrer, el rastreig l’ha assumit l’Agència de Salut Pública i el volum de treballadors s’ampliarà o reduirà en funció de les necessitats durant la pandèmia, va explicar el departament de Salut quan va anunciar la rescissió del contracte amb Ferrovial per a aquest altre servei d’emergència que va posar en marxa el juny passat. Tant els ja extreballadors del 061 com els gestors Covid portaran la protesta al carrer. Demà dissabte tenen previst manifestar-se a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Més informació

Comentaris

  Familia junqueras, todos al paro 06/02/2021 7:31 am
  Junqueras vaya DESPIDO ANTISOCIAL has organizado con tu hermanito ladron
  El "turisme", ens cal canviar també el model de turisme, ho aconseguirem algun dia ? 05/02/2021 7:18 pm
  Dix-neuf citoyens français qui avaient traversé la frontière, malgré les restrictions dues à la pandémie, pour se rendre dans un bordel situé dans un hôtel de Capmany, au sud de La Jonquera, ont été identifiés dans le cadre d'une opération de police.
  Junqueras un Millet com cal 05/02/2021 6:47 pm
  Ferrovial Junqueras, vaya, vaya, vaya, Chorizon

Nou comentari