El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos detenen un home que venia obres d’art falses per Internet
  • CA

Els Mossos d’Esquadra, amb la col·laboració de la Policia Nacional, van detenir el passat 22 d’abril, un home com a presumpte autor d’un delicte d’estafa i contra la propietat intel·lectual. L’arrestat, un home de 57 anys, venia per Internet a través de diferents plataformes de compravenda en línia, obres d’artistes de renom que ell mateix imprimia en botigues especialitzades i falsificava al seu domicili de València la resta d’elements que donaven versemblança d’originals. En l’operatiu policial també s’ha arrestat la seva parella per la seva presumpta implicació en les estafes.

La investigació es va iniciar el juny de 2020 quan els Mossos van rebre la denúncia de la possible venda per Internet d’una litografia falsa d’Eduard Chillida. L’obra, que s’oferia a la venda en una plataforma de compravenda en línia, anava acompanyada d’un certificat autenticitat emès per una impremta d’obres gràfiques sense els drets d’impressió. Les gestions policials realitzades van ratificar que l’obra estava a la venda en diversos portals de compravenda digital i que l’usuari que l’oferia, també en comercialitzava d’altres obres de diferents artistes de renom.

Totes les obres es venien com a originals i a un preu adequat al que tindrien al mercat de l’art com a tals. A més, anaven signades i numerades en grafit per l’artista i acompanyades de diferents certificats que acreditaven la seva autenticitat. A més el perfil del venedor, amb una reconeguda experiència en vendes als portals, oferia garanties en la compra i el retorn dels diners. Aquest fet donava una major fiabilitat als potencials compradors.

Després de fer gestions amb els diversos perfils d’Internet, els Mossos van identificar al presumpte estafador i distribuïdor, i van determinar que el punt de distribució estaria ubicat a València. Els investigadors van localitzar a Catalunya persones que havien realitzat compres d’aquests perfils i van sol·licitar l’anàlisi de les obres adquirides per diversos experts. Tots ells van coincidir que es tractava de falses creacions, fora de qualsevol edició legítima i de venda prohibida.

Les suposades litografies eren en realitat impressions òfset d’obres gràfiques d’importants artistes, les quals s’imprimien en paper de qualitat per donar veracitat al producte, però que no es corresponia amb el de l’obra en qüestió. A més, els agents també van determinar que s’havien falsificat altres elements de seguretat d’aquest tipus d’obres, com segells, hologrames o certificats d’autenticitat.

Una activitat continuada en el temps

De l’anàlisi dels perfils de venda els agents van determinar que l’estafador feia anys que utilitzava les aplicacions de venda en línia i que havia fet d’aquest delicte el seu mode de vida. Així, es va comprovar que, en poc temps, havia aconseguit només per la venda d’una dotzena d’obres beneficis superiors als 9.000 euros.

Davant aquests fets, els Mossos van sol·licitar la col·laboració de la Policia Nacional per realitzar un seguit de comprovacions de l’activitat delictiva del presumpte falsificador. El 22 d’abril es va establir un dispositiu policial que va permetre detenir a València el falsificador i la seva parella, a més de realitzar una entrada i escorcoll al seu domicili.

Els policies van intervenir més de 500 impressions que simulaven ser litografies originals de Pablo Picasso, Joan Miró, Andy Warhol, Bansky i Miquel Barceló. També es van trobar diferents elements per donar autenticitat a les obres, com segells amb hologrames i d’estampació, així com centenars de certificats d’originalitat. Els dos arrestats van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa