Els experts defensen la utilitat de la vacuna

Bonaventura Clotet diu a la Marató de TV3 que els antivacunes "s'equivoquen" i Prats avisa del risc d'encadenar contagis per festes

Els experts en la pandèmia de coronavirus defensen la utilitat de les vacunes que es començaran a administrar a Catalunya, si arriben el 27 de desembre, tal com està previst, però avisen del risc de contagis durant les festes de Nadal. En una entrevista a ‘La Marató’ de TV3 i Catalunya Ràdio, Bonaventura Clotet, Antoni Trilla, Carla Prats i Oriol Mitjà han defensat la necessitat de prendre mesures de precaució per evitar una nova onada després de festes. “El Nadal és perillosíssim“, ha dit Mitjà, que veu “raonable abandonar la idea de celebrar-lo”. Prats ha avisat que les festes són com “tres ponts encadenats” durant els quals contagis no detectats del 24 o el 25 “es van amplificant” en noves reunions el 31 o per Reis.Preguntats per les vacunes, tots els experts han destacat la seva importància, tot i que tant Bonaventura Clotet com Antoni Trilla han remarcat que l’ús de la mascareta i d’altres prevencions serà necessari durant molt de temps.

“Ens anirem a vacunar amb mascareta i sortirem amb mascareta, queden molts mesos per endavant”, ha avisat Trilla. “La gent reticent a vacunar-se s’equivoca”, ha afegit Bonaventura Clotet, que ha dit que hores d’ara no hi ha evidències de noves soques del virus amb mutacions que siguin resistents a les vacunes. Segons ha dit, una persona vacunada pot infectar-se, i per tant haurà de portar mascareta i evitar riscos innecessaris, però tindrà un pronòstic més favorable. “La vacuna evita la progressió cap a la malaltia greu i la mort”, ha remarcat Bonaventura Clotet.

Aquest matí, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dissabte que Catalunya començarà la campanya de vacunació el 27 de desembre si arriben aquell mateix dia les dosis, com ha promès el ministeri de Sanitat. En una entrevista a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio coincidint amb la Marató contra la covid-19, Vergés ha defensat que la vacuna “és segura” i que es pot parlar “d’un gran èxit” pel fet de tenir-la. Vergés ha dit que encara no sap qui serà la primera persona en vacunar-se a Catalunya, però ha recordat que “el col·lectiu prioritari són les persones en residències”. La consellera ha dit que no sap quan s’assolirà la immunitat de grup, però que el seu objectiu és que sigui “tan ràpid com es pugui”.”Nosaltres començarem el primer dia, sí. Si les vacunes arriben el 27, començarem aquest dia”, ha assegurat Vergés.

La vacuna de Pfizer-BioNTech ha de passar l’últim examen de l’Agència Europea del Medicament (EMA) aquest dilluns, i posteriorment la Comissió Europea té previst acceptar-la en temps rècord i començar el repartiment. La campanya de vacunació s’iniciarà a la UE els dies 27, 28 i 29 de desembre, segons va anunciar la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, amb les dosis distribuint-se als estats el 26. El govern espanyol va prometre enviar les primeres vacunes a unes 50 localitzacions arreu d’Espanya el primer dia, el 27, quan el ministre Salvador Illa va dir que començaria la campanya.

Nou comentari