Els experts avisen que un de cada 1.000 joves contagiats poden acabar a l’UCI

"Estem insistint que una baixa probabilitat no significa que sigui nul·la", alerten des del BIOCOMSC

Els experts estan enviant alertes sobre els problemes que poden anar lligats a l’explosió de contagis entre els joves que s’està registrant en els darrers dies a Catalunya. Les dades són clares i no enganyen. L’investigador del BIOCOMSC Enric Álvarez ha explicat a EL MÓN aquest dimarts que és important tenir present que el fet que la probabilitat dels joves d’acabar a l’UCI sigui més petita que la que té la gent gran no vacunada, no vol dir que no existeixi un risc. “És erroni pensar que els joves no entren als hospitals, estem insistint que una baixa probabilitat no significa que aquesta sigui nul·la”. De fet, avui mateix s’ha reportat el cas d’un jove de 18 anys a Elx que ha estat ingressat a cures intensives després de contagiar-se en un viatge de fi de curs a Mallorca.

Álvarez mostra les dades que il·lustren aquesta probabilitat per als mes joves, partint dels informes del Ministeri de Sanitat. Aquests indiquen que entre cada 2.000 contagiats de Covid de la franja de 10 a 19 anys, un acaba a cures intensives. La probabilitat augmenta en el cas de joves entre 20 i 29 anys: en aquest cas, de cada 1.000 casos de joves d’aquesta franja, un d’ells acaba en llit de crítics. Pel que fa a ingressos a l’hospital, les dades mostrarien que a nivell general entre un 1 i un 4% dels joves poden acabar requerint atenció hospitalària. Álvarez ha advertit que el BIOCOMSC segueix d’a prop les dades dels propers dos dies per veure la magnitud de l’increment de contagis, que podria ser molt fort.

Una explicació de l’augment sobtat de casos està en la finalització del curs escolar i un augment de les activitats de socialització entre els joves. També es pot trobar una raó en l’expansió de la variant Delta a Catalunya, que és molt més transmissible. De moment, el Govern ha assegurat aquest mateix dimarts que només valorarà fer passos enrere en la desescalada si es produeix un augment de casos greus de Covid.

Nou comentari