El toc de queda dispara les multes per saltar-se les normes COVID

Els Mossos van posar 19.035 denúncies durant el mes de novembre, un 231% més que a l'octubre

El confinament municipal i el toc de queda han multiplicat exponencialment les denúncies per saltar-se les normes anti COVID. Així ho indiquen, de manera contundent, les dades d’Interior sobre el nombre de denúncies interposades pels Mossos d’Esquadra del darrer mes de novembre, a les quals ha tingut accés El Món. En concret, si entre el 19 de juny i el 30 de novembre del 2020 els Mossos va aixecar 31.078 actes de denúncia per infracció del Decret llei 30/2020, de 4 d’agost, que estableix les mesures de contenció sanitàries, només al novembre n’hi va haver 19.035. 

Les dades són concloents sobre l’increment de denúncies arran del toc de queda i el confinament municipal de cap de setmana. De fet, així mateix ho admet l’informe del departament d’Interior, signat pel mateix conseller Miquel Sàmper, que ha lliurat al Parlament amb el detall per comissaries i regions policials de la feina dels Mossos. “L’augment del nombre de denúncies que es produeix el mes de novembre ve donat per la publicació del Reial decret 926/2020, de 25 d’octubre, pel qual es declara l’estat d’alarma a Espanya, que estableix mesures restrictives per frenar l’expansió de la pandèmia i habilita les comunitats autònomes per a adoptar una part important de les decisions per a la seva implementació”, assegura el conseller. En aquest sentit, destaca que a partir del 25 d’octubre, el Govern va establir les restriccions a la mobilitat nocturna i, el 30 d’octubre, va limitar l’entrada i la sortida de persones de Catalunya i va establir el confinament municipal des de les 6 hores dels divendres fins a les 6 hores dels dilluns.

Així, si el mes d’octubre, a tot Catalunya es van aixecar 5.740 sancions, el mes de novembre es van disparar fins a 19.035. És a dir, un increment del 231,6%. La diferència encara és més clamorosa si es compara amb les xifres per sancions del mes de setembre. En aquest mes, els Mossos només van signar 1.725 denúncies per saltar-se les normes COVID 19. Això suposa un increment del 1003%. Segons Interior, les sancions són majoritàriament per no fer cas dels límits territorials controlats pels controls perimetrals i per la circul·lació sense causa justificada a partir de les deu de la nit fins les sis del matí. 

Per regions policials, s’emporta la palma la regió metropolitana nord –curiosament, on es troba el municipi de Llinars del Vallès, on aquest cap d’Any va centrar la polèmica una festa ‘rave’ amb més de 400 persones. En aquesta regió es van tramitar 5.173 denúncies durant el mes de novembre. En segon lloc, la regió de Barcelona va tramitar 5.026 denúncies. Els Mossos del Camp de Tarragona van aixecar 1.800 denúncies, els de Girona, 1.715 i els de la metropolitana sud, 1.670. La regió central –que engloba les comarques d’Osona, Anoia, Bages, Solsonès, Moianès, Lluçanès i Berguedà– va registrar 1.363 denúncies i la regió de Ponent, 1.050. Els Mossos del Terres de l’Ebre, van fer 773 denúncies i els del Pirineu 465. 

Com a dada curiosa, Interior destaca que durant la Diada Nacional de Catalunya, un dia de risc ateses les convocatòries de manifestacions i concentracions només es van aixecar 68 denúncies. D’aquestes, la majoria es van interposar a la regió metropolitana nord (26), a la metropolitana sud (16), un total d’11 a Ponent, 8 a la ciutat de Barcelona, 6 a la regió central i una a Girona.

El mateix departament d’Interior explica que aquestes denúncies es tramiten a través del règim sancionador específic per l’incompliment de les mesures de prevenció i contenció sanitàries estipulada al Decret llei 30/2020, de 4 d’agost. Per tant, Interior es treu les puces de sobre i trameten les denúncies al departament de Salut per tal que incoen l’expedient administratiu corresponent. 

Part de l’informe d’Interior sobre les sancions covid del mes de novembre/Quico Sallés

Comentaris

    JOSEP 05/01/2021 9:11 pm
    Qui la Fa la Paga , no ja unaltra .
    Orni 05/01/2021 3:51 pm
    S,ha de recaptar pela poltronaires.

Nou comentari