El retrocés del català entre els estudiants de Valls fa saltar les alarmes de la Plataforma per la Llengua

L'entitat de defensa de l'ús social de la llengua llança un un pla d'acció després d'obtenir dades preocupants en una població de majoria catalanoparlant

Ni fora de l’àrea metropolitana de Barcelona l’ús social del català supera la prova dels patis escolars. És la conclusió de la Plataforma per la Llengua, on s’han disparat les alarmes arran d’un estudi que s’ha fet als tres instituts de la població, que en principi és de majoria catalanoparlant.

El 2019 la Plataforma per la Llengua va publicar l’Estudi sociolingüístic als patis d’escoles i instituts de zones urbanes de Catalunya, amb conclusions tan preocupants com l’accentuat descens en l’ús del català en el pas de primària a secundària, que segons les observacions fetes passava del 35% al 14,6%. Ara, arran de la petició de l’Ajuntament de Valls, l’entitat ha estudiat els usos lingüístics dels alumnes dels tres instituts públics del municipi (Jaume Huguet, Narcís Oller i Serra de Miramar).

Les dades s’han obtingut mitjançant una enquesta contestada pels estudiants i un estudi d’observació no participant fet als tres centres escolars. La hipòtesi de partida va ser que el català va de reculada a la capital de l’Alt Camp, que es caracteritza per ser majoritàriament catalanoparlant, tal com indiquen les dades del cens lingüístic i els resultats de l’enquesta que la Plataforma per la Llengua va fer arribar a l’alumnat. Partint d’aquesta situació en principi favorable al català, les dades d’ús de la llengua extretes a partir de l’observació als patis dels instituts de Valls revelen un cert retrocès. Concretament, un 59% de les converses observades són en llengua castellana mentre que un 39,4% són en català i un 1,6% en altres llengües.

Pel que fa a l’educació postobligatòria, la dada positiva és que el català és la llengua majoritària entre els alumnes de Batxillerat (58,6 %) però, per contra, el castellà domina als cicles formatius (74,6%). Aquestes dades ens mostren, doncs, que el camí acadèmic que els estudiants trien marca molt el seu comportament lingüístic, o a la inversa. L’estudi també conclou que la participació de les noies afavoreix que les converses siguin en català. Així, la presència del català és més elevada en les converses entre noies i en les mixtes (41,7% i 41,3%), mentre que l’ús del català baixa fins al 31,1% en les converses en què només participen nois.

Falta de referents en català

El qüestionari que es va fer arribar als estudiants feia un seguit de preguntes sobre la llengua inicial i els usos lingüístics, però principalment incloïa preguntes relacionades amb el temps lliure i el consum cultural dels joves. Les conclusions no són bones per a la llengua pròpia del país. Preguntats sobre els tres perfils que més segueixen a les diferents xarxes socials, els alumnes dels tres instituts destaquen sobretot creadors castellanoparlants. De fet, la presència de referents en català en aquest top 3 dels estudiants és pràcticament residual: l’1,6% a TikTok i YouTube i el 2,9% a Instagram.

Amb tot, les dades de l’estudi sociolingüístic fet als instituts públics de Valls demostren que la situació d’emergència lingüística també afecta les poblacions amb un alt grau de catalanoparlants. Aquesta realitat és especialment greu entre els més joves i l’entitat assegura que “és urgent prendre mesures per enfortir l’espai lingüístic del català, ja que, si no actuem de manera immediata, arribarà un punt en què ja no serem a temps de capgirar la situació”.

Pla d’acció aquest estiu

Arran d’aquest estudi, la Plataforma per la Llengua, per encàrrec de l’Ajuntament, engegarà aquest estiu un pla d’actuació amb l’objectiu d’incrementar l’ús social del català entre els joves del municipi. En una primera fase, aquest juliol l’entitat impartirà vuit tallers de dues hores adreçats a un total de trenta estudiants d’entre 13 i 16 anys. Així, durant els dimarts del mes, els joves podran aprendre a fer una cançó de rap que al final enregistraran. Els dijous de juliol, en un altre cicle, es farà un taller de xarxes socials, un de mems, un de doblatge i un de retransmissions esportives. Aquesta iniciativa es posa en marxa com a conseqüència dels resultats d’un estudi elaborat per l’entitat, que ha conclòs que els alumnes dels tres instituts públics de la capital de l’Alt Camp parlen entre ells majoritàriament en castellà als patis dels centres. Aquestes activitats, que seran gratuïtes gràcies al finançament de l’Ajuntament de Valls i que s’impartiran al centre cívic de la ciutat, representen una primera fase del pla d’acció dissenyat per l’ONG del català.

Aquest pla integral preveu accions als centres escolars però també vol incidir en la resta de contextos socials en què es relacionen els estudiants. Pel que fa a l’oci musical i audiovisual, per exemple, caldria treballar tots aquells aspectes relacionats amb les xarxes socials i el consum cultural. El pla també preveu activitats en l’àmbit del lleure i l’esport i accions a l’administració, inclòs l’Ajuntament i els equipaments públics, que tenen un paper molt rellevant a l’hora de fomentar l’ús del català al municipi, especialment entre la població d’origen estranger. Per a cada un d’aquests àmbits, la Plataforma per la Llengua ha ideat accions concretes al servei de l’objectiu essencial, és a dir que els joves de la ciutat i de la comarca es relacionin més sovint en català, la llengua que en les generacions més grans és majoritària.

El projecte pretén promoure i facilitar l’accés al coneixement de la llengua catalana a través d’un seguit d’activitats i tallers de diverses temàtiques. També es volen generar dinàmiques de treball “perennes” perquè a Valls es faci una gestió lingüística activa i constant.

Comentaris

  El cit campejador 11/06/2021 12:00 pm
  Jo crec que podem posar unes descàrregues elèctriques al cervell als nens que parlin castellà a ver si els citem. I també als que siguin homosexuals. Tot es pot curar a Catalunyanazi
  Català 11/06/2021 7:21 am
  Si només fos a Valls rai........
  Parlar en castellà fa brut 11/06/2021 6:51 am
  El castellà és un càncer que mata tot el que toca (que ho preguntin a l'Amèrica Llatina). Cal extirpació o quimioteràpia.
  Tot això és molt sospitós 11/06/2021 1:05 am
  Uns vells de mala pinta espiant nens quan juguen al pati és més de pederastes que una altra cosa.
  14
  17
  Respon
  Manel BCN 10/06/2021 10:21 pm
  El problema és que quan en una conversa entra un garrulo, tots s' adapten a ell , quan hauria de.ser tot el contrari..després els ultres parlen de supremacisme....
   MHP 11/06/2021 7:17 am
   Garruli com tu?
   Això que dius ja es fa @Manel BCN 11/06/2021 1:03 am
   Si apareix un garrulo tots s'adapten i li parlen en català.
  Solo el 5% solicita el examen en Castellano 10/06/2021 8:31 pm
  O sea... hay retroceso de la Lengua ( Victimismo xenófobo populista ), pero si el TSJC dice que se tiene que obligar a ofrecerlo en castellano, se les llena la boca diciendo que es una tontería por que solo el 5% de los alumnos los solicitaron en Castellano... entonces en qué quedamos .?? Donde miente el Catalán Populismo Xenófobo?
  Gonzalo 10/06/2021 8:29 pm
  Transformaremos Madrid en un bonito vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar. En ello estamos !!!!!!!!!!!!!!!!!!!LaZis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Gonzalo 10/06/2021 8:22 pm
  Ondia....!!!! No le digas que estos van espiando a los niños/as en el patio.....????? Los espían solo para saber qué idioma hablan, o también les hacen fotos.........???? Toc,toc...fiscalía de Menores...hay alguien?????
  15
  21
  Respon
   MHP 11/06/2021 7:55 am
   Si, igualmla fiscalia te que fer quelcom, això no es normal.
   Carles 10/06/2021 10:22 pm
   Gonzalo ets ruc o fatxa no ho.tinc clar.Saps què és una enquesta???
    MHP 11/06/2021 7:57 am
    Enquesta, espiar es diu enquesta? No es el primer cop que aquesta purria espia nens.
    El cit campejador 11/06/2021 12:57 am
    Jo crec que podem posar unes descàrregues elèctriques al cervell als nens que parlin castellà a ver si els citem. I també als que siguin homosexuals. Tot es pot curar a Catalunyanazi

Nou comentari