El primer pres excarcerat a Catalunya pel final de la doctrina Parot, condemnat ara per un altre delicte

L'Audiència Nacional conclou que Antonio García Carbonell va posar en circulació bitllets falsos "de qualitat"

L’Audiència Nacional ha imposat 3 anys i 3 mesos de presó al primer pres excarcerat a Catalunya per la supressió de la doctrina Parot. En aquesta ocasió, el tribunal ha condemnat Antonio García Carbonell per posar en circulació bitllets falsos d’una “qualitat elevadíssima” entre el 2013 i el 2014 i haver estafat 6.200 euros utilitzant-los per comprar a botigues de les comarques gironines i de l’àrea metropolitana de Barcelona. García Carbonell va sortir en llibertat el 2013 després de la sentència del TEDH anul·lant la doctrina Parot. Fins aleshores, estava complint una condemna de 270 anys de presó per violacions perpetrades entre els anys 1991 i 1995. També el van jutjar i absoldre per assassinar una dona a Cabanes (Alt Empordà) el 2014.

La sentència conclou que García Carbonell, de 84 anys, va formar part d’una trama que entre els anys 2013 i 2014 es va dedicar a introduir i distribuir bitllets falsos al país. La moneda falsificada tenia una “qualitat elevadíssima” i, segons el tribunal, va tenir una “gran incidència” tant a escala nacional com europea. Els bitllets de 20 i 50 euros procedien de Nàpols i la sentència identifica diferents papers entre els 29 implicats en la xarxa. 

L’Audiència Nacional ja va jutjar els altres 28 implicats però no a García Carbonell que, segons recull la sentència, no va comparèixer als judicis anteriors i l’han jutjat ara en solitari. Dins l’entramat, el tribunal l’identifica com un dels processats que s’encarregaven de comprar moneda falsa als “importadors” que l’introduïen al país i, després, la feia circular.

La sentència subratlla que, juntament amb un altre processat, va “posar en circulació” fins a 6.200 euros comprant a botigues de les comarques gironines i de l’àrea de Barcelona. Seguint sempre el mateix ‘modus operandi’, escollien establiments petits, de poblacions mitjanes i sempre allunyades del seu lloc de residència. 

Aleshores, un es quedava a fora fent tasques de vigilància i l’altre còmplice entrava a la botiga a comprar. En algunes ocasions anaven acompanyats d’una nena menor d’edat per evitar aixecar sospites. El tribunal identifica fins a 25 operacions de compravenda a botigues amb moneda falsa. Hi ha compres a supermercats, estancs, joieries, llibreries i punts de venda de loteria. 

Per això, l’Audiència Nacional el condemna com a autor d’un delicte de falsificació de moneda en la modalitat de distribució i un delicte continuat d’estafa i li imposa una pena de 3 anys i 3 mesos de presó. El tribunal aprecia una atenuant de dilacions indegudes pel temps que el cas ha trigat a arribar a judici i una atenuant de confessió tardana, perquè va reconèixer els fets en seu judicial. 

Nou comentari