El Govern valora fer com Alemanya i el Regne Unit oferint tests antígens gratis a la ciutadania

L'estratègia de tests d'antígens ha estat un dels aspectes de col·lisió en la gestió de la pandèmia entre JxCAT i ERC

El Govern ha reflexionat aquest dimarts en la reunió del consell executiu sobre la mesura ja implementada a Alemanya i el Regne Unit que facilita test antígens a la ciutadania setmanalment i gratis. La portaveu en funcions, Meritxell Budó, ha dit que aquesta qüestió s’està valorant i que han de ser les autoritats sanitàries les que han de definir si és possible fer algun tipus de mesura semblant a Catalunya. “És un debat obert, s’ha posat sobre la taula i s’ha de poder abordar”, ha comentat Budó. Des del 8 de març Alemanya ofereix un test d’antígens gratuït per a cada ciutadà. Aquest dilluns el primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar la desescalada al país i una de les mesures és oferir dos tests d’antígens gratis a cada ciutadà. L’estratègia de tests d’antígens ha estat un dels aspectes de col·lisió en la gestió de la pandèmia entre JxCAT i ERC. Els republicans han preferit mantenir una política més conservadora posant en dubte que un ús ampliat de TA sigui efectiu en el control de la pandèmia.

Budó també s’ha referit a la notícia sobre els intents de la Comunitat de Madrid de comprar la vacuna russa Sputnik V. “El tema de les vacunes no és tan senzill, les comunitats autònomes no tenen capacitat ni autoritat per decidir quin tipus de vacuna s’administra als ciutadans, no és una cosa de comunitats autònomes, sinó de l’EMA”, ha reiterat Budó. “Difícilment Madrid podrà vacunar amb la vacuna Sputnik V si no li han acceptat ni l’agència del medicament espanyola ni l’europea”, ha afegit la portaveu. “Cap país d’Europa l’utilitza perquè no està autoritzada”, ha reblat Budó.

Pel que fa a les noves mesures que s’hauran d’establir la setmana vinent, ja sigui per fer una pròrroga de les actuals o introduir més restriccions, Budó ha dit que ara el Govern està observant les dades i que entre demà dimecres i diendres haurà de “valorar quina és la tendència de les dades” per decidir què fer. Budó ha fet una valoració positiva de la Setmana Santa en el sentit de considerar que la majoria de la ciutadania ha complert amb les normes, si bé s’han vist algunes imatges, ha reconegut, “que no ens han agradat”. En aquest sentit, Budó ha fet “una crida a la corresponsabilitat” per “evitar entre tots imatges que podrien comportar haver de fer passos enrere”. Tot i així la portaveu ha insistit que la impressió és que “en la majoria de casos hi ha un bon comportament de la ciutadania”. La voluntat del Govern és “combatre al màxim la propagació per aturar el fet de trobar-nos amb una quarta onada”. Budó ha dit que és important seguir amb les recomanacions perquè el procés de vacunació és crucial. “Depèn de tots evitar la quarta onada”.

Nou comentari