El Govern treu ferro al creixement de la pandèmia però avisa: “Estem en un moment per frenar-lo”

Sàmper trobaria lògic recuperar el confinament comarcal després de Setmana Santa

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit aquest dimecres en una entrevista a  la Cadena Ser que des del Govern s’intenta “no posar alarmisme de manera innecessària” sobre la situació de la pandèmia a Catalunya i explicar la situació “de la manera més asèptica possible”. En aquest sentit, després de l’advertiment d’ahir de Josep Maria Argimon, Ramentol ha dit que “estem creixent —no ho podem amagar—, però no és un creixement accelerat i exponencial d’onada epidèmica: estem en un moment per frenar-ho”. Ramentol no ha especificat si aquesta voluntat de frenar impliqui l’aplicació de mesures immediates, si bé en paral·lel, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, en una entrevista a Rac 1 a la mateixa hora ha dit després del 10 d’abril trobaria lògic recuperar el confinament comarcal. El 7 de gener passat, després de les festes de Nadal també es van haver de prendre mesures per frenar. Si es tornés a aquell escenari això impolicaria fer passos enrere a la restauració, centres esportius i confinaments locals. “Portem dies que hem abandonat l’estancament i estem creixent en número de casos, també a un ritme que no és alt, molt lineal: el nostre objectiu és com a mínim fixar-nos en aquesta intensitat de creixement”, ha explicat el secretari general. En aquest context preocupa “la dissociació i evolució de contagis i l’ocupació de llits d’hospital: constitueix una alerta en aquesta nova etapa de l’epidèmia”.

Ramentol ha admès que des de Salut són conscients que “hi ha un gran cansament per la restricció de la socialització des de fa més d’un any”, factor que és “important pel benestar emocional”. Les restriccions de la socialització son mesures “contra natura” i “cada vegada costa més entendre la importància de fer això”. Ara bé, ha dit Ramentol, “l’impacte de les diferents onades ha estat menor: la mortalitat va baixant, la sensació de gravetat per la Covid-19 s’ha anat matisant a mesura que entrem en la fase de desenllaç de l’epidèmia, vacunant a un ritme més alt a mesura que arriben vacunes”.

Salut assegura que també té “detectat” que malgrat el cansament i les imatges “que poden sortir” que “la major part de la ciutadania continua complint les mesures de seguretat individuals i col·lectives”. Ramentol ha dit que ho veuen a través d’indicadors de mobilitat: “El nivell de compliment continua sent bastant alt”. El toc de queda ha comentat que és una mesura efectiva en aquest sentit: “Ha estat efectiva a l’hora de reduir mobilitat, segurament que en pro de millorar el benestar social cal posar sobre la taula la seva revisió així que es pugui, però molt prudents en la seva flexibilització perquè ha aportat valor en el control de la pandèmia”.

Mascareta a la platja?

Ramentol també s’ha referit a la polèmica d’ahir sobre la mascreta a la platja. “Ens causa certa sorpresa”, ha admès el secretari general de aslut. El Govern va fer arribar “la seva perplexitat” davant l’aprovació de les normes d’ús de mascareta a través d’una llei. “Hem encarregat un informe jurídic per veure si el que es va aprovar ahir col·lisiona amb la nostra normativa, escoltarem les explicacions de la ministra Darias i els resultats del nostre informe i emetrem el nostre posicionament”, ha aclarit Ramentol. “Nosaltres entenem que no hi ha motiu objectiu per variar els criteris d’ús de mascareta vigents fins ara, no hem de distreure la ciutadania amb debats que no aporten valor, simplement dir que usin mascareta, aquests altres debats distreuen de l’objectiu final que tots pretenem“, ha conclòs.

Comentaris

  Botifler de montesquiu 31/03/2021 4:39 pm
  S ha de ser mt imbècil creure politics
  LlunyDeCat 31/03/2021 2:32 pm
  No és correcte "Estem en un moment". És un espanyolisme l'ús del verb "estar". El correcte és "Som en un moment". Però si després de més de 42 anys d'immersió lingüística encara .....
  Anselmo 31/03/2021 12:57 pm
  Samper ves buscant feina per que en quant es munti el Govern tens els dies comptats . Lògicament aquest paio vol sortir per tot arreu a moure la cua a veure si li cau alguna cadira ben pagada .
  Anònim 31/03/2021 12:57 pm
  Samper ves buscant feina per que en quant es munti el Govern tens els dies comptats . Lògicament aquest paio vol sortir per tot arreu a moure la cua a veure si li cau alguna cadira ben pagada .
  Pep 31/03/2021 12:34 pm
  Pero quien cogno son "los científicos"? Que es eso de "los científicos"? A ver de escribimos con más propiedad cuyons.

Nou comentari