El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol endureix per llei l’obligació de portar mascareta
  • CA

El govern espanyol ha enduritles normes que exigeixen portar mascareta en espais públics i tancats a través d’una llei que publica aquest dimarts el Boletín Oficial del Estado (BOE). La norma estipula que l’ús de mascareta és “obligatori a la via pública, en espais a l’aire lliure i en espais tancats d’ús públic o que es trobin oberts al públic, així com en els transports” a partir dels 6 anys. La llei no condiciona l’ús de la mascareta a la impossibilitat de guardar una distància d’1,5 metres, tot i que en una pàgina web del govern espanyol encara s’indicava aquest migdia la distància mínima, condició que després s’ha eliminat. La llei homogeneïtza la mesura per tot l’Estat. La mesura a Catalunya ja és d’aplicació abans d’aquesta llei, la Generalitat ha mantingut l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en l’espai públic independentment de la distància de seguretat.

La llei publicada avui també estableix l’obligació de portar mascareta “en els mitjans de transport aeri, marítim, en autobús o tren, així com en els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili”. En el cas de passatgers de vaixells i embarcaions, no serà necessari l’ús de mascareta quan es trobin dins de la cabina.

De l’obligació se’n deslliuren les persones que tinguin algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que pugui veure’s agreujada per l’ús de la mascareta o que, per la seva situació de discapacitat o dependència, no disposin d’autonomia per treure’s la mascareta, o bé presentin alteracions de conducta que facin inviable el seu ús. El text de la llei afirma que tampoc serà exigible la mascareta en el cas d’exercici d’esport individual a l’aire lliure, ni en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la pròpia naturalesa de les activitats, l’ús de la mascareta sigui incompatible, d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

Pel que fa a la venda unitària de mascaretes quirúrgiques que no estiguin empaquetades “només es podrà fer a les oficines de farmàcia garantitzant unes condicions d’higiene adequades que salvaguarden la qualitat del producte”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a març 30, 2021 | 13:12
    Joan de Sant Andreu març 30, 2021 | 13:12
    Una llei que les forces de seguretat ciutadana fant la vista grossa en el seu incompliment. Vés per Sant Andreu i perdràs el compte dels que no se les posen ja sigui perquè estan fumant, parlant pel mòbil o perquè no els hi dona la gana posar-se-la. Tot passant pel costat de la GU cim si res perquè saben que hi impunitat en aquest tema.
    • Icona del comentari de: Joan d'Horta a març 30, 2021 | 15:28
      Joan d'Horta març 30, 2021 | 15:28
      El teu comentari demostra que al nostre país ja és vigent aquesta norma. El Món ens ho presenta com a una "novetat". Si més el periodista podria escriure les diferències que hi ha entre la normativa catalana i l'espanyola i si aquesta serà vigent al territori "autònom" de Catalunya, i si és que hi ha alguna diferència. Per a començar ens parla de les persones que se’n deslliuren per sofrir algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria. cosa que jo ja sé i conec des de fa mesos... Això és mala voluntat de fer-nos perdre el temps ?
  2. Icona del comentari de: Observador a març 30, 2021 | 14:55
    Observador març 30, 2021 | 14:55
    Comèdia per a salvar les aparènces. La mascareta és útil per a deturar les gotetes de saliva que es projecten an tossir o estornudar, però pretendre que servaixen per a deturar els virus es com pretendre deturar els mosquits amb una tela de galliner a la finestra.
    61
    Icona de dislike al comentari de: Observador a març 30, 2021 | 14:55 91
    Respon
    • Icona del comentari de: Delfí Artós a març 30, 2021 | 17:47
      Delfí Artós març 30, 2021 | 17:47
      N'hi ha que sembla que viviu en un altre món, tanta informació que hi ha i alhora tanta de gent més desinformada, encantada, despistada i babaua que mai. La mascareta ja ho sabem per si sola no fa res i si la dus per sota el nas o la boca, encara menys, i si et reuneixes amb molta gent sense respectar distàncies ni cap norma de sentit comú, tens més números de "loteria" per a tenir contacte i contagi del corona virus de la covid-19. TOT HI COMPTA, el cervell de la persona, el sentit comú, la distància, la neteja, la vacuna... Ànims i sntit comú a tothom !
      19
      Icona de dislike al comentari de: Delfí Artós a març 30, 2021 | 17:47 37
      Respon
  3. Icona del comentari de: Un deconnectat a març 30, 2021 | 15:21
    Un deconnectat març 30, 2021 | 15:21
    Quina novetat té aquesta notícia ? On és la novetat? Si al nostre país ja fa mesos que portem mascareta al carrer. Fins i tot he sentit que han tornat a obrir el "debat" sobre si s'ha de dur mascareta quan hom està estirat a la platja, "debat" superat de fa mesos. Son les coses de dependre d'un govern estranger, a sobre presenten les lleis espanyoles com a "novetat". El periodisme catalàn' hauria d'ésser més conscient de la situació de dependència política. Encara recordo quan des de Madrid van presentar el telepagament d'autopistes com a "novetat" mentre a Catalunya feia anys que hi existia. Hi va haver mitjans catalans , suposo que copiaven les informacions d'agències espanyoles, i també ho presentaven com a gran "novetat". Per a alguns fins que un fet no és "oficial" a Madrid no existeix. Així anem, encara i malgrat tot, sincerament ens manca molta consciència d'estat.
    42
    Icona de dislike al comentari de: Un deconnectat a març 30, 2021 | 15:21 27
    Respon
  4. Icona del comentari de: Xavi a març 30, 2021 | 16:31
    Xavi març 30, 2021 | 16:31
    Com burregos. Si no saven ni com es contagia. A resulta que si vaig sol caminiant per el carrer haig de portar mascareta. Per un s´aguanta això cientificament? Aneu home, ens volen amansats, amb la paga universal de supervivencia, etc. tot per fer el queels governs vuilguin que feu.
    123
    Icona de dislike al comentari de: Xavi a març 30, 2021 | 16:31 207
    Respon
    • Icona del comentari de: Al pobre i penòs Xavi a març 30, 2021 | 17:25
      Al pobre i penòs Xavi març 30, 2021 | 17:25
      Hi ha que son babaus de mena, si tothom amb una mica de sentit comú comprèn que rentar-se les mans sovint, tapar-se la boca en estornudar o tossir, ventilar sovint bé les estances dels habitatges, guardar una distància d'un metre i mig o dos metres... és evident que si hom es cobreix la boca i el nas, poc o molt evita la propagació de virus i bacteris (coronavirus inclosos), i si ho fa amb una mascareta homologada EPI per a professionals encara més i millor. Sembla mentida que encara hi hagi negacionistes de l'ús de la mascareta, encara no se n'han adonat que aquesta temporada no hi ha hagut la passa de grip anual ? Perquè no n'hi ha hagut? Per què les discoteques han romàs tancades ?
      21
      Icona de dislike al comentari de: Al pobre i penòs Xavi a març 30, 2021 | 17:25 62
      Respon
    • Icona del comentari de: Xavier a març 30, 2021 | 17:39
      Xavier març 30, 2021 | 17:39
      Tu, Xavi deus viure en un municipi deshabitat del nostre país. Jo per si de cas canvio de vorera quan veig venir un o una negacionista com tu sense mascareta. És de sentit comú que si una persona va pel carrer pot haver-hi moments que no es trobi ningú, i què ? I si tot d'una surt algú d'un edifici estornudant i carregat de paquets a les mans (cas real) i no dus ni la boca i el nas cobert, ho celebraràs ? N'hi ha que sembla que no visquessiu en una societat. Però, la majoria ja som adults mentalment i passem de comentaris poca-soltes com el del comentarista perepunyetes Xavi. A propòsit si vas en un vehicle i a la calçada trobes un semàfor en vermell o roig, i no passa cap vianant o vehicle en sentit perpendicular al teu, també, t'emprenyes, penses que et volen amanssit i que els governs o l'autoritat que ha previst el semàfor t'ha volgut fer aturar una estona per a res ?
      14
      Icona de dislike al comentari de: Xavier a març 30, 2021 | 17:39 38
      Respon
    • Icona del comentari de: Maria a març 30, 2021 | 18:04
      Maria març 30, 2021 | 18:04
      Ara no resulta pas res. Resulta que fa molts de mesos que cal dur mascareta a l'interior d'edifis públics i a l'exterior. Farts de negacionistes i perpunyetes com vós, Sr Xavi. El "burrego" ho sereu vós. Per a mi un "burrego" és una persona que fins i tot el raspall de les dents els compra a una empresa de venda per catàleg per correu que es diu Amazon i que tenen uns empleats als quals els hi paguen una misèria i que tot i que treballen no arriben a final de més i a sobre treuen la feina als comerciants dels barris de proximitat que fan teixit urbà i social, aquesta gent si que son "borregus", no pas els que desitgen que la pandèmia que tots patim, s'acabi el més aviat possible.
      12
      Icona de dislike al comentari de: Maria a març 30, 2021 | 18:04 65
      Respon
  5. Icona del comentari de: JOSEP PAGÈS i CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU a març 30, 2021 | 17:57
    JOSEP PAGÈS i CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU març 30, 2021 | 17:57
    De que serbeix .UNA LLEI de OBLIGACIÓ DE PORTAR MASCARETA .. Si despres LAS POLICIAS LOCALS ,No multen no castigan qui no se la posa . A Cardedeu cada dia beix molta Gent que no es posa Mascareta ..y NO BEIX LA POLICIA FAIXI RES .En una Vorera estreta tampoc es te que Fumar SEGONS LA LLEI . Ja que no ja distancia de Seguratat a Cardedeu lo permiten
  6. Icona del comentari de: JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU a març 30, 2021 | 17:58
    JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU març 30, 2021 | 17:58
    De que serbeix .UNA LLEI de OBLIGACIÓ DE PORTAR MASCARETA .. Si despres LAS POLICIAS LOCALS ,No multen no castigan qui no se la posa . A Cardedeu cada dia beix molta Gent que no es posa Mascareta ..y NO BEIX LA POLICIA FAIXI RES .En una Vorera estreta tampoc es te que Fumar SEGONS LA LLEI . Ja que no ja distancia de Seguratat a Cardedeu lo permiten
  7. Icona del comentari de: FRAN BCN a març 31, 2021 | 11:21
    FRAN BCN març 31, 2021 | 11:21
    Portar mascaretes a la platja és una frikada absurda i ho saben.....des de Madrid no saben que qualsevol teixit davant mar s'impregna d'humitat i.barrejada amb el baf personal , el.còctel es....guaisi.estàs sol a.la.platja cal posar-la?
  8. Icona del comentari de: Ton a març 31, 2021 | 12:19
    Ton març 31, 2021 | 12:19
    Estos cerebros Españoles no funcionan en su totalidad. Mascarilla en la playa?. Apaga y vámonos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa