El Govern descarta el confinament total a curt termini

Alba Vergés, Miquel Sàmper i Josep Maria Argimon allunyen momentàniament l'horitzó d'un tancament com el del març

Tres veus governamentals de la Generalitat han descartat aquest dijous que hi hagi la possibilitat d’anar al confinament domiciliari en els pròxims dies i les setmanes immediates. Cadascun a la seva manera i amb els seus arguments, la consellera de Salut, Alba Vergés, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han allunyat l’hipotètic horitzó d’un tancament social com el del mes de març passat. Tots ells han remarcat que la situació és greu i han reclamat el compliment estricte de les mesures que han entrat en vigor avui per als pròxims deu dies, però no han donat cabuda a parlar de mesures més dures per a les setmanes següents, malgrat que ho hagin reclamat experts com, per exemple, la cap d’epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins.

“L’únic estat que no dona ajuts directes”

En la roda de premsa conjunta que han fet Vergés i Sàmper, els dos consellers s’han distanciat de la possibilitat del confinament total amb arguments diferents, tot i que no contradictoris. La primera d’afrontar la qüestió, arran de la pregunta d’una periodista sobre si es descarta el confinament per raons econòmiques, ha sigut la consellera de Salut. Vergés ha replicat amb un punt d’indignació assegurant que “les raons econòmiques no passen per davant de les sanitàries”, però ha afegit que el Govern gestiona “el context que és d’emergència sanitària, però també social, emocional i econòmica”. I en aquest punt ha llançat una crítica al govern espanyol: “L’Estat té la responsabilitat de desplegar ajudes, amb confinament total o no, ja la tenia al març i la té ara. El govern de la Generalitat respon sempre a les mesures que afecten les activitats econòmiques, al màxim de la seva capacitat, però també exigim que ho facin totes les administracions. L’estat espanyol és l’únic estat que no ha desplegat cap ajut directe als afectats ni ajudes a activitats econòmiques que respongui a la situació, com sí que ha fet Alemany, França, el Regne Unit”. I dit això ha puntualitzat: “No ens plantegem cap modificació respecte del confinament actual, que és del perímetre municipal tots els dies de la setmana, fins al dia 17”.

“Jurídicament inviable”

Uns minuts després, Sàmper hi ha aportat un altre enfoc, el legal. “Encara que volgués, el govern de la Generalitat no podria ordenar ara mateix un confinament total, perquè jurídicament és inviable. El decret d’estat d’alarma del govern espanyol, tal com està, no ens dona aquesta potestat, permet només la limitació horària a la nit i la limitació del nombre de persones en una reunió, però res més. Caldria un nou decret o la modificació de l’actual“, ha recordat.

“No podem fer una altra tancada de 5 setmanes”

Mentrestant, Argimon, en declaracions a TV3, ha tornat a dir clarament que hi ha un impediment econòmic: “No podem fer una altra tancada de cinc setmanes, potser sí que serà necessària, però ara no la podem fer”. El secretari ha tornat a lamentar, com ja ha fet altres vegades, la manca d’ajudes directes als sectors afectats per les restriccions, i també ha apuntat cap a l’Estat, quan ha constatat que Espanya és a la cua d’Europa en aquest sentit, segons recull l’ACN. En preguntar-li si el Govern podria fer més, ha remarcat que les ajudes són “minses” però que és perquè no hi ha més diners. “Jo no porto la caixa”, ha recordat.

Més informació

Nou comentari