El Govern dóna aire al comerç i a l’esport, però reclama prudència

La situació epidemiològica permet donar aire al comerç, un dels sectors més afectats per les restriccions

El Govern ha anunciat aquest divendres les noves mesures Covid que entraran en vigor aquest dilluns, que impliquen —com ja va trascendir aquest dijous— la flexibilització de les condicions pel sector del comerç, els esperts i l’educació. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que les mesures es prorroguen set dies més. En general es manté el gruix de mesures actuals, “però fem petits ajustos que permeten fer passos endavant, que hem de poder consolidar i donar una estabilitat a tots els sectors socials i econòmics”.

Com s’havia anunciat, a partir de dilluns poden obrir els centres comercials entre setmana, amb les mateixes condicions que la resta de comerç, les botigues de més de 400 metres quadrats, es permet l’obertura “modificant en aquests 400”, ha dit Vergés. Els restaurants en centres comercials han de romandre tancats. Els espais esportius tancats poden obrir fins al 30% de l’aforament en espais que acreditin bona ventilació podran anar ampliant. Abans el límit era de sis persones en classes en grup. L’aforament de les piscines passa del 30 al 50%.

En l’àmbit educatiu es permeten sortides amb pernoctació sempre que siguin amb el mateix grup bombolla. Es treballa també per recuperar la presencialitat del segon curs a les universitats a partir del 8 de març.

En la mateixa roda de premsa, el conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, ha anunciat diverses detencions per estafes i falsificacions relacionades amb la pandèmia.

Vergés: “Ens hem estabilitzat”

Vergés ha dit que la situació de la Covid després d’un any d’aparèixer “és estable”, però adverteix que l’ocupació de llits de crítics continua sent “molt alta” i el sistema està en tensió. La consellera ha recomanat evitar trobades i les que es facin fora de la bombolla de convivència que es facin “amb molta seguretat”. “Ens hem estabilitzat al voltant de 10.000 casos a la setmana i una Rt a l’1, no baixem de forma clara”, ha afegit.

La consellera ha comentat que es preveu que en els propers dies “mantindrem una situació estable” i ha afirmat que a Catalunya s’està “contenint l’epidèmia”, tot i que a “nivells alts”, però que “donen temps a baixar de les més de 500 UCI” ocupades.

Vergés ha dit que si ara hi hagués un repunt s’hauria de desprogramar activitat no Covid. Per tant, ha afegit, “hem de mantenir la prudència”. La vacunació, ha subratllat, està ajudant “molt” en l’estabilització de les xifres. “Hem de seguir el camí i el camí porta temps, hem de poder transitat pel camí fins a recuperar encara més la nostra vida de manera que no perdem el control de l’epidèmia, ens cal més temps i més vacunes per garantir el canvi d’escenari”, ha agregat Vergés.

Argimon: “Setmana Santa queda molt lluny”

Per la seva part, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha comentat la seva impressió sobre com podran ser les restriccions en la propera Setmana Santa. “Falta més d’un mes i en aquesta pandèmia és complicat fer prediccions a un mes vista”, ha explicat. El doctor ha dit que Salut vol anar “cada cop més cap a la normalitat i anar obrir per poder aconseguir una normalitat”. Argimon ha admès que “Setmana Santa és un període important per moltes persones i ho tindrem present, però queda un mes i això és una eternitat en aquesta pandèmia”.

Vergés, a favor del 8-M adaptat a la pandèmia

D’altra banda, la consellera de Salut, preguntada sobre les manifestacions del 8-M, ha dit que està a favor del dret a manifestació sempre que s’ajustin a la situació actual de pandèmia. El conseller de l’Interior, Miquel Sàmper, ha dit en aquest sentit que les manifestacions s’han d’ajustar a allò que dicten les resolucions del Procicat.

Comentaris

    Ton 26/02/2021 11:55 am
    El govern dona aire al comerç i pel sac a la restauració.
    Isabel casacuberta 27/02/2021 8:15 am
    La consellera verges no explica be les coses Hi ha magatcems grans que están oberts desde fa molts dies m agradaría saber perquè gracies

Nou comentari