El final de l’estat d’alarma alenteix la reducció de casos de Covid

Baixa del 35% al 10% el ritme de caiguda

El ritme de la baixada de nous casos de covid-19 ha caigut del 35 al 10% després de l’aixecament de l’estat d’alarma i de l’increment d’activitat social. Així ho afirma el Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos del Departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Biocomsc per les sigles en anglès, que subratlla, per exemple, que els casos acumulats en 14 dies han passat de 4.700 dimarts passat a 5.000. Pel que fa als casos setmanals, dels 4.100 de la setmana passada, els tècnics del Biocomsc calculen que es passarà a 4.400, amb la incertesa per l’efecte del dilluns festius en algunes ciutats.El grup també afirma que la positivització general es troba “estancada” en aquests moments, amb una tendència a l’alça “molt lleugera”. Això, afegeix, implica que “probablement” la situació sobre el terreny és “una mica pitjor que la que indiquen els casos”.

En tot cas, els investigadors subratllen que aquesta baixada lleugera de nous casos no es correspon amb la tendència que registra el col·lectiu de la franja d’edat de 70 a 79 anys ja immunitzada, que continua “caient fortament” cap a valors d’incidència molt baixa. És el mateix fenomen que es registra a la franja de persones de més de 80 anys.

Finalment, el Biocomsc constata que la vacunació protegeix personalment i “molt probablement” ajuda “fortament” en la reducció de transmissió de les persones vacunades. Per això indiquen que els nivells de circulació “baixa” del virus en persones de major risc “fan pensar” en una millora als hospitals els dies vinents.

Nou comentari