El candidat ‘acusat’ d’independentista guanya a la UB després d’una setmana molt polèmica

Joan Guàrdia aconsegueix en la segona volta el 54% dels vots malgrat els atacs patits després de la primera volta i del suport del tercer aspirant al rector que buscava la reelecció

El doctor Joan Guàrdia ha guanyat les eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona en obtenir un 54,90% dels vots en la segona volta de les eleccions més polèmiques i disputades de la institució. El rector sortint, Joan Elias, que aspirava a la reelecció, s’ha quedat amb un 40,10% dels vots, després d’haver rebut el suport del tercer candidat, David Vallespín, que va caure a la primera volta, ara fa una setmana. La participació ha sigut d’un 25,13% dels 54.390 electors del cens, fent que significa un rècord històric que supera el que ja es va produir a la primera volta, amb un 21,56%. Els vots en blanc han sigut un 3,96%.

Però el que ha passat entre la primera i la segona volta no ha sigut només que Vallespín ha demanat el vot per a Elias, sinó que hi ha hagut una batalla campal a la xarxa, principalment acusant Guàrdia d’independentista, amb retrets d’Elias a la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, pel seu suport a l’ara guanyador de les eleccions i, en àmbits més radicals –com el grup neonazi Los de Artós–, presentant el candidat que anava al capdavant com a “rata independentista”.

En el seu breu discurs com a guanyador, Guàrdia no s’ha referit directament a aquesta guerra bruta però sí que ha demanat que “després d’aquests dies tan intensos torni la tranquil·litat i tothom treballi per la UB”. Pel que fa a la seva victòria, ha donat les gràcies a qui l’ha votat i també a qui no l’ha votat, per haver afavorit “un rècord històric de participació”. “El que dic ara ja no ho dic com a part de la campanya”, ha advertit. “Ara toca que comencem a treballar pel futur rectorat. El que hem promès ho farem. Buscarem una recerca de qualitat i una docència excel·lent, escoltarem seriosament la veu dels estudiants i treballarem per acabar amb la precarietat del professorat i obrir més la UB a l’àmbit internacional”, ha resumit.

Nou comentari