El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El BIOCOMSC, contra els festivals: “Ens hauríem estalviat moltes vides i gent a les UCI”
  • CA

L’investigador del BIOCOMSC de la UPC Daniel López Codina s’ha mostrat aquest dilluns crític amb la decisió de permetre la celebració de macrofestivals musicals en plena cinquena onada. En declaracions a Catalunya Informació, López ha considerat que aquests festivals van ser un factor que va empitjorar la situació de la pandèmia al país i que, si no s’haguessin celebrat, les coses haurien estat molt diferents: “La situació seria molt diferent, hauríem vist el creixement per la variant Delta, però la suma d’aquests factors ens va convertir en líders mundials en incidència”. López ha reblat la crítica assegurant que “si ens haguéssim estalviat tot això, ens hauríem estalviat moltes vides i molta gent a les UCIs”. L’investigador ha recordat a més que el creixement de casos és molt ràpid “i després recuperar el control —que és el que estem fent ara— és molt més lent”.

La celebració de festivals com Vida, Canet Rock i Cruïlla va implicar un empitjorament de les dades de la Covid-19 a Catalunya. El fet ho ha reconegut el Govern en un informe sobre l’impacte que aquests celebracions van tenir. Tot i organitzar-se amb mesures de seguretat, en els festivals no es va poder evitar la infecció de més de dos milers de persones. El mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, havia admès setmanes abans que permetre celebrar els festivals havia estat un error. López, membre de l’equip que monitoreja les dades de la pandèmia, creu que ara cal “aconseguir limitar les interaccions” perquè aquesta és la mesura que permet “continuar baixant”. En cas contrari, “tornarem a pujar”, pronostica. L’investigador també aposta per “reforçar la vacunació, amb un esforç d’informació i comunicació per explicar la importància de la vacunació: que no és per protegir-se un mateix, sinó per protegir la comunitat de forma solidària”.

Per les properes setmanes, López creu que s’entra en una fase de millora: “Anem en la bona direcció: el fet que estiguin disminuïnt els casos nous diaris farà que es consolidi la disminució a les UCIs; ara estem a la part més alta de les UCIs i probablement en els propers dies començarem a veure una disminució clara”. Ara bé, aquesta reducció és només un respir enmig d’una pandèmia global que va a pitjor: “Hem de ser molt conscients que la pandèmia no s’ha acabat, hi ha 535.00 casos nous cada dia i 9.500 morts diàries, són valors molt grans, que donen al virus oportunitats per explorar mutacions”.

“Podem tenir una sisena onada”

López subratlla que “la pandèmia està molt lluny d’acabar-se” i que “no es tracta de ser alarmista”, però cal “conèixer la realitat”. En aquest sentit, l’expert assegura que “podem tenir una sisena onada” i convida a mirar cap a països com Israel o els EUA, on la incidència creix exponencialment tot i haver estat líders en la vacunació: “Si no fem un treball de vacunació, tornarem a veure un nou creixement perquè estem molt lluny de la immunitat de grup”. L’investigador reitera que la pandèmia és una qüestió global i que cal deixar de “mirar-se el melic”. “La pandèmia està empitjorant a nivell mundial, podem tenir una altra vairant i és urgent que s’estengui la vacunació com a cosa prioritària”, ha comentat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Y los dos miserables personajillos de la foto de la verdulera chillona, ¿ que opinan ?. a agost 09, 2021 | 12:31
    Y los dos miserables personajillos de la foto de la verdulera chillona, ¿ que opinan ?. agost 09, 2021 | 12:31
    Son pura mierda, antes la pasta que la vida ( y sobretodo, que no falte la estelada ); eso sí, se muestran cómo grandes defensores de esta última con su "chiringuito", que se encargan de supervalorar los medios subvencionados independentistas.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a agost 09, 2021 | 15:20
    ciutadà agost 09, 2021 | 15:20
    Doncs , si ens haguessim quedat a casa també auests que han mort de COVID també s'haurien mort. Però de fàstic i avorriment.
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 09, 2021 | 16:16
    Doctor Strangelove agost 09, 2021 | 16:16
    El que diu i sap aquest paio, t'ho pot dir i saber qualsevol d'aquests que són a les barres dels bars! Quin nivell! Doc.
  4. Icona del comentari de: Ratatuillionfire a agost 10, 2021 | 12:22
    Ratatuillionfire agost 10, 2021 | 12:22
    La pila de xorrades dls comentaris anterios són d'autentics descerebrats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa