El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un doctor a l’Hospital d’Igualada: “Si això s’allarga, hi haurà metges que quedaran tocats”
  • CA

A mesura que passen els dies els centres hospitalaris catalans veuen evolucionar la situació i els metges, a primera línia, s’enfronten a escenes inèdites. En el cas del Covid-19 la relació metge-pacient es veu ara afectada notablement per una indumentària de protecció que impacta. ‘El Món’ ha parlat aquest dijous amb un metge de la sanitat privada que dona suport aquesta setmana a l’equipo de l’Hospital d’Igualada, l’endocrinòleg Guillem Cuatrecasas. El doctor, que ha estat en una planta on el 90% dels malalts ho són pel novedós Covid-19, ha accedit a compartir la seva experiència a la zona zero del coronavirus a Catalunya.

A nivell psicològic, admet, “la situació és molt dura”: “Si això s’allarga molt, com és previsible, hi haurà metges que quedaran tocats”. El metge descriu diferents categories entre els pacients que viuen la malaltia. Per una banda, el perfil principal l’integren persones molt grans i, dins d’aquest, un grup “molt notable” és el de pacients de residències de gent gran i centres sociosanitaris, que pateixen demència, com els malalts d’Alzheimer. “El grau de consciència i comunicació d’aquests pacients és menor, això no vol dir que no pateixin, però d’alguna manera no es fa tant visible”, comenta.

Els pacients “joves”

Un altre grup de pacients més joves, en què el metge hi classifica els pacients d’entre 50 i 70 anys. “Aquí el grau de consciència de la situació, de la gravetat i del perill és gran”, ha explicat Cuatrecasas. “El pacient detecta que lluites —assegura— i, encara que vagis amb màscara i molt protegit i que el contacte sigui molt fred, quan t’hi dirigeixes sempre pots ser càlid; crec que l’escalf el seguim donant, malgrat les circumstàncies”.

El coronavirus ha trastocat la normalitat a l’Hospital d’Igualada, on es tanquen passadissos perquè tothom es vegi obligat a circular per un sol circuit. “És la manera per poder-te netejar les sabates amb un desinfectant especial, posar-te les bates i els guants quirúrgics”. Aquests circuits permeten aïllar el personal sanitari i evitar que “caigui” per culpa de la malaltia, que és altament contagiosa.

Aquestes mesures també s’han pres en hospitals privats, explica Cuatrecasas que treballa habitualment per a les clíniques Teknon o Sagrada Família de Barcelona. “S’han destinat àrees completes a Covid, la primera planta de la Teknon es destinarà tota a atendre aquests pacients que vénen del Clínic —explica el merge—, és l’acord al qual s’ha arribat, que ara surt a la premsa, però portem 15 dies amb aquesta col·laboració institucional absolutament neta i desinteressada”. Per això mateix, el doctor ha lamentat les declaracions de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, prejutjant el sector privat.

La manca de material

Consultat sobre la impressió del personal sanitari sobre la polèmica del material retingut a Madrid per les autoritats, Cuatrecasas ha dit que “no és una qüestió de qui ho gestiona, si Madrid o no, sinó que és un tema de la burocratització que implica la centralització”. “Pots centralitzar el servei —afegeix—, però si centralitzes triga molt més en arribar, una gestió molt més pròxima és més ràpida, independentment de qui mani políticament”. Cautrecasas sosté que hi ha indignació entre els professionals: “Als metges ens crema això perquè acabarem treballant sense protecció, perquè ho acabarem fent, perquè és la nostra obligació moral, però t’adones que tenim uns responsables polítics que no ens protegeixen, està claríssim”.

El metge explica que a l’Hospital d’Igualada ja s’han començat a fer tractaments agressius de forma activa i “massiva” als malalts de Covid-19: “S’estan utilitzant ja els fàrmacs que es van assajar empíricament a la brava a Xina, Singapur i Hong Kong, antiretrovirals que es feien servir per al VIH i cloroquina, una medicació que es fa servir per l’artritis i la gota”.

Per a Cuatrecasas les mesures de distanciament social i confinament són fonamentals per aturar la pandèmia: “Els metges amb això estem bastant indignats perquè ens exposem a primera línia i en canvi veus que no hi ha mesures polítiques de sentit comú i de seguiment de les recomanacions de l’OMS, en definitiva”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa