Apagada d’internet en dispositius de tot el món

El fenomen afecta a ordinadors, mòbils, tauletes i consoles

Molts dispositius arreu del món quedaran afectats per una apagada d’internet i no es podran connectar a la xarxa aquest dijous. No ha estat cap accident fruit de la casualitat; es tracta d’una caiguda previsible ja que es deu a l’obsolescència programada. És a dir, que aquests dispositius electrònics ja van sortir de fàbrica programats perquè aquest dia deixessin de tenir accés a internet si no rebien una actualització concreta per tal de validar la seva connexió amb el servidor base.

El fenomen afecta ordinadors, mòbils, tauletes, consoles… No obstant, no li afectarà la majoria de la població, així que no cal que s’encenguin totes les alarmes. Perquè això passi, s’han de complir dos requisits: el dispositiu ha de ser antic i ha de fer força temps que no s’actualitza el seu programari.

En concret, aquest problema pot afectar als usuaris de dispositius Apple (iPhone, iPad, iPod, Mac…) que tinguin la versió 9 d’iOS o anteriors en el cas dels aparells tàctils, o una versió macOS 10.12.0 o anterior en el cas dels ordinadors. Pel que fa a les persones que utilitzen mòbils o tauletes Android, aquesta apagada se la poden trobar si tenen instal·lada la versió 2.3.6 o anterior.

La llista no s’atura aquí. També podria haver errors en ordinadors que utilitzen el programari de Microsoft: podrien donar problemes els ordinadors amb Windows XP Service Pack 3 instal·lat, o amb versiones més antigues. I si això no fos suficient, l’apagada també podria arribar a les següents consoles de videojocs: en el cas de Sony, les seves consoles PlayStation 3 o PlayStation 4 podrien patir l’apagada si té actualitzada la versió 5.0 o inferior de firmware. La Nintendo3DS també apareix a la llista de possibles dispositius afectats. Els mòbils Blackberry 10.3.3 també podrien registrar problemes, així com els dispositius amb Java 8 per sota de la versió 8u141 o Java 7 per sota de la versió 7u151.

Nou comentari