Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Detingut el líder d’una secta que manipulava els seus adeptes per abusar-ne sexualment
  • CA

Els Mossos han detingut el líder d’una secta que manipulava psicològicament els membres captats per abusar sexualment d’ells. En total hi ha tres detinguts, i s’investiga una altra persona, com a presumptes autors dels delictes d’associació il·lícita, abusos sexuals i vexacions. La detenció del líder, un home de 66 anys i nacionalitat espanyola, es va produir el 29 de març a La Pobla de Lillet (Berguedà). Aquest s’autoanomenava ‘mestre il·luminat’. La investigació es va iniciar a mitjans de setembre del 2020, quan els Mossos van tenir coneixement que un grup de persones hauria estat víctima d’abusos psicològics i sexuals en el marc d’un grup de creixement personal i psicoterapèutic.

Algunes víctimes en van formar part durant uns 10 anys. La resta de detinguts són la parella del líder, una dona de 50 anys i nacionalitat espanyola; i una altra dona, de nacionalitat italiana i 43 anys, que va ser detinguda el 6 d’abril. Aquesta darrera era l’encarregada de captar els nous membres i participava activament en els abusos i vexacions als membres del grup, segons han informat els Mossos. A més, s’ha denunciat una tercera dona de 54 anys per la seva presumpta participació en els fets.

La incorporació de nous membres al grup es va produir, en diversos casos, en circumstàncies de vulnerabilitat psicològica de les víctimes. Per exemple, després d’una ruptura sentimental o pel desarrelament causat en l’arribada a un nou lloc de residència. Els Mossos apunten que circumstàncies com aquestes haurien actuat com a factors de vulnerabilitat i podrien haver afavorit la seva captació per part del grup manipulatiu.

La captació es feia mitjançant el boca-orella i hi havia una membre del grup que cobria aquesta funció principalment. Quan detectava alguna persona en un moment vital vulnerable, parlava positivament sobre el seu ‘mestre’. Després hi contactaven, i si els acceptaven començaven amb una sessió individual i poc a poc els introduïen en sessions grupals.

Sessions a un pis de Barcelona

Les sessions es duien a terme principalment en un domicili de Barcelona i podien combinar meditació i altres activitats, que podien durar hores. També es feien retirs de cap de setmana. Aquestes activitats, on es combinaven el cansament físic, amb poca alimentació i privació de son, provocaven un debilitament psicofísic de les víctimes fent-les més vulnerables i més influenciables, resignant-se a la voluntat del líder. D’altra banda, les activitats i el secretisme que hi imperava contribuïen al distanciament del seu entorn de referència i reforçaven el sentiment de pertinença al grup.

La secta feia sessions en un pis de Barcelona i retirs espirituals al Berguedà / CME

Un aspecte central d’algunes sessions radicava en la realització d’activitats de caràcter eròtic i sexual amb els membres del grup. Les argumentacions per a realitzar-les serien pretesament per superar resistències internes, traumes o complexes. El grup estava liderat per un home que dirigia les activitats i conduïa les pràctiques individualitzades amb alguns dels membres per separat. En aquestes activitats era ajudat per la seva parella sentimental, així com per dues dones més en diferent mesura.

Proves sexuals

L’home s’atribuïa coneixements i capacitats per fer créixer espiritualment i emocional les víctimes, a qui denominava ‘alumnes’. Es guanyava la seva confiança i n’obtenia tot tipus d’informacions que posteriorment emprava per a manipular-les psicològicament, arribant a exercir un gran control sobre diverses esferes de la seva vida. Les víctimes pagaven per assistir a diferents tipus de sessions per obtenir nous coneixements, millorar el seu estat anímic i assolir la pretesa ‘il·luminació’. El líder del grup vivia dels pagaments que feien els membres captats per aquestes activitats.

Durant les sessions, els feia passar proves, moltes vegades de contingut sexual, i anava elevant la dificultat a mesura que anava vencent els límits dels seus seguidors. Establia normes de control molt estrictes, com prohibir parlar del que feien a les sessions o perjudicar i evitar les relacions dels membres fora del cercle. En cas que incomplissin les normes o directrius se’ls imposava càstigs i vexacions. En ocasions feia que també participessin en els càstigs altres membres del grup.

Els Mossos han apuntat que la dependència psicològica i el grau de manipulació era tal que les víctimes tenien un gran temor a ser expulsats. Les pràctiques abusives van arribar a l’extrem d’abusos sexuals, així com el sotmetiment a diversos tipus d’humiliacions, alguns durant anys. Entre els fets denunciats s’inclou l’intent de modificar l’orientació sexual d’alguna víctima, en el que es podria considerar un context de vexacions de caire homòfob. Els detinguts han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: macarrilla a abril 09, 2021 | 10:45
    macarrilla abril 09, 2021 | 10:45
    los detenidos libres con cargos, traducido: podéis volver a liarla o podéis poner pies en polvorosa y montarla en otro lugar, ahh las victimas , para eso están , ser victimas y luego tomarles el pelo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa