El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Detinguts per intentar posar un parany explosiu als Mossos en un desnonament
  • CA

Dos nois han estat detinguts pels Mossos d’Esquadra acusats d’haver volgut posar un parany amb un explosiu als agents de policia que havien d’actuar en un desnonament en una casa okupa a Jorba, a la comarca de l’Anoia. Segons la policia, malgrat que l’explosiu va resultar ser inofensiu, un cop examinat a fons, els ara detinguts no ho sabien. De manera que els imputen un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat –encara que només pugui ser en grau de temptativa–, a més de tinença d’explosius, amenaces i obstrucció a la justícia. Tots són delictes greus que poden costar diversos anys de presó als dos detinguts si es demostrés la seva culpabilitat en un judici.

Les detencions van ser aquest dilluns a Santa Maria de Miralles i Vilanova del Camí, pobles de la mateixa comarca de l’Anoia, on van localitat els dos sospitosos, de 27 anys i 28 i de nacionalitat espanyola. Els fets es van produir el 10 de juny, i ha calgut una investigació de més de dos mesos i mig per arribar a arrestar els presumptes implicats.

Tot va començar quan agents dels Mossos van acompanyar la comitiva judicial del jutjat que havia ordenat el desnonament, el número 1 d’Igualada, al número 45 del carrer Ermita de Tossa de Jorba. En el moment en què els policies van entrar al domicili que s’havia de desallotjar estava buit: no hi havia ningú, només un objecte petit al mig del menjador que, segons fonts policials, pel seu aspecte podia ser una grana de mà militar. El mateix comunicat de la policia admet que la granada tenia el passador de seguretat posat i que una cinta adhesiva feia difícil treure’l per activar el suposat explosiu. Tot i així, la policia considera que la intenció de qui havia posat l’artefacte era atemptar contra els agents de l’autoritat.

Quan van veure la granada, els agents que havien acudit al desnonament –que finalment no va caldre fer físicament perquè no ho havia ningú– van avisar els artificiers del Tedax, especialistes en desactivació d’explosius, que van escorcollar la casa i van recollir la granada per examinar-la al laboratori.

La granada que els Mossos van trobar en la casa okupa de Jorba quan van anar a desallotjar-la, un cop examinada / CME
La granada que els Mossos van trobar en la casa okupa de Jorba quan van anar a desallotjar-la, un cop examinada / CME

Posteriorment la unitat d’informació dels mateixos Mossos va obrir una investigació, durant la qual els Tedax van determinar que la granada era real i molt vella, de la Guerra Civil, i que estava tan malmesa que no hauria pogut explotar. Tot i així, subratlla la policia, qui va posar l’artefacte no podia saber que la granada era inofensiva, perquè feia falta una anàlisi tècnica dels “elements interns” per constatar que el pas del temps i la humitat els havia deteriorat fins a deixar l’artefacte inutilitzat.

A banda de la granada, en una paret del menjador on l’havien trobat hi havia escrit:Morireis entre terribles sufrimientos buitres de mierda + mis muelas“. La policia considera aquesta pintada un indici de l’amenaça. Ara serà el jutjat d’Igualada el que haurà de dirigir la instrucció per aclarir la implicació dels detinguts i determinar quins delictes se’ls imputen judicialment.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Inventar en contra de l'evidència a setembre 28, 2021 | 18:47
    Inventar en contra de l'evidència setembre 28, 2021 | 18:47
    L'anàlisi pot fer falta per confirmar el que el sentit comú ja et diu. D'altra banda si tenia el passador posat és evident que no es pretenia detonar. Però clar, explica'ls això a la pasma.
  2. Icona del comentari de: kim a setembre 28, 2021 | 21:54
    kim setembre 28, 2021 | 21:54
    Ara si la diuen els Mossos la nacionalitat? I la dels detinguts als botellots de Barcelona no la diuen? Colla d´hipocrites!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa