El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El descens de la taxa de reproducció clava el fre i els nous casos tornen a fregar els 5.000
  • CA

El descens de la taxa de reproducció de la Covid-19 a Catalunya ha clavat el fre perdent només un 0,1 i situant-se del 0,96 d’ahir al 0,95 d’aquest dijous, segons les darreres dades del Departament de Salut. Això passa mentre els nous casos confirmats per proves PCR i tests antigen tornen a fregar els 5.000. En concret, se n’han registrat 4.848, passant de 251.239 a 256.177. El risc de rebrot baixa, però ho fa de nou de forma discreta, només es redueix en vuit punts i se situa del 747 al 739. Pel que fa a hospitalitzacions, 38 persones més han estat ingressades a Catalunya (n’hi ha un total de 2.770), mentre que 485 persones estan en llits d’UCI, quatre menys que el dia anterior.

L’índex de reproducció és un dels indicadors que s’observa amb més atenció en aquesta fase de la pandèmia, perquè marcarà el pas del que pugui passar les properes setmanes: el ritme de nous casos, hospitalitzacions i, en definitiva, pot anticipar la situació de col·lapse en què es pot trobar el sistema sanitari. Aquesta taxa ha anat baixant d’ençà que es va aplicar el primer paquet de mesures que va consistir en el tancament de bars i restaurants. El 16 d’octubre, l’Rt estava a 1,62. El descens ha estat progressiu, fet que ha animat a pensar que les mesures del Govern han tingut efecte.

Tot i així, el temor dels experts és que els indicadors s’estanquin i no segueixin baixant fins a valors que permetin tornar a agafar el control de la pandèmia. S’estima que una Rt de 0,7 és l’òptima per tornar a recuperar les regnes de la situació des dels CAPs. De moment, les restriccions es mantindran, segons ha avançat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dijous.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa