El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Desacord entre experts sobre com s’ha de calcular i fer servir la Rt de la pandèmia
  • CA

El pla de reobertura del Govern es guia per diversos indicadors, un dels quals és el de velocitat de propagació del virus, la famosa Rt que ha fet fortuna de l’evolució diària de la pandèmia diària. Ara bé, aquest valor seria, tal com s’està calculant i comunicant fins ara, “erroni i esbiaixat”, segons posa de manifest una fórmula alternativa de càlcul que ha fet el professor d’enginyeria de telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Josep Salavedra. L’error en el càlcul de l’índex de transmissió es trasllada també a un altre dels indicadors, el del risc de rebrot, que es calcula precisament tenint en compte la primera dada. Agafant les dades d’aquest dimarts, 15 de desembre, la Rt oficial s’ha situat a 1,11, mentre que la Rt alternativa calculada per Salavedra se situa en 1,04.

Comparació de la Rt oficial i la Rt alternativa corresponent a les dades publicades aquest dimarts, 15 de desembre / Twitter Josep Salavedra

Comparació de la Rt oficial i la Rt alternativa corresponent a les dades publicades aquest dimarts, 15 de desembre / Twitter Josep Salavedra

Salavedra, expert en el processament de dades aplicades a veu i imatge, ha descobert que el valor de la Rt que publica el Departament de Salut (definida en la primera onada per una fórmula del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos del Departament de Física de la UPC) presenta en el moment actual un problema. L’indicador “és erroni perquè té un biaix” que fa que la mesura de l’indicador “sempre estigui per sobre de la que hi ha realment en aquell moment”, ha explicat el professor de la UPC en declaracions a El Món.

El professor creu que l’error el provoca el fet que es faci la mitjana de positius dividint-los pels set dies de la setmana. El problema és que les dades no estan repartides homogèniament. En els cinc dies laborables el valor de positius és més elevat (es fan més proves PCR i tests antigènics), mentre que durant el cap de setmana aquesta xifra disminueix. “Quan fas el càlcul amb tots els valors i n’hi ha un que se t’ha disparat molt amunt, fa que la mitjana pugi per sobre d’1, encara que en realitat tinguis un 1”, explica Salavedra.

Salavedra a la UPC davant dels gràfics sobre la Rt que ha elaborat / Joan Antoni Guerrero

Salavedra a la UPC davant dels gràfics sobre la Rt que ha elaborat / Joan Antoni Guerrero

El professor ha estat calculant tots aquests mesos una Rt “alternativa” amb una fórmula pròpia que, enlloc d’agafar els positius per fer les estimacions, pren com a referència la incidència acumulada a set dies (IA7). Això li permet, segons explica, obtenir un valor estable, amb menys oscil·lacions que la Rt oficial que fa servir Salut i més fidel a la realitat. Les oscil·lacions de la dada oficial, insisteix, venen donades pel biaix que resulta de la fórmula que s’està utilitzant. El problema, afirma, no es veia als mesos de març i abril perquè en aquell moment no hi havia pràcticament diferències entre un dia laborable i un festiu i el número de positius es repartia de manera semblant al llarg de la setmana. Però a partir del maig Salavedra va començar a comprovar que l’error es repetia més i va advertir-ne tant el BIOCOMSC de la UPC com després més tard, el 10 d’octubre, el Departament de Salut, a qui va passar la fórmula alternativa.

La Rt “no la pots ficar en un llindar”

“El problema que hi ha ara és que la Rt no la pots ficar en un llindar”, adverteix l’expert. El professor qüestiona el criteri fixat en el pla de reobertura que va presentar el Govern i que fixa la Rt per sota d’1 com un valor per passar d’un tram a l’altre i per tant, en conseqüència, per determinar si calen noves restriccions, amb les conseqüències econòmiques que impliquen: “El gran error que vam fer va ser dir que per passar de tram 1 a tram 2 la Rt havia d’estar a 0,9 o per sota de 0,9 o per sobre de l’1”.

El professor ho intenta explicar a través d’un símil: “És com si en una carretera, en lloc del radar de velocitat en posessis un d’acceleració”. Això, adverteix el professor, “no tindria molt sentit, perquè qui et ve a 160 va a una acceleració 0 mantenint aquella velocitat, i un que acaba d’arrancar, i que estigui just abans del radar, per passar d’una velocitat de 10 a una de 80 està fent una acceleració molt gran”. El professor diu que això “és el que ens està passant ara amb la Rt: que no té sentit tenir-la, hauríem de tenir en compte la incidència acumulada per passar d’un tram a l’altre”.

Els autors de la fórmula oficial diuen que l’error és la “fixació en la Rt”

Des el grup de BIOCOMSC de la UPC, Daniel López Codina, explica en conversa amb El Món que el grup té molt estudiada la velocitat de propagació i que l’analitza a partir de “diferents formes de càlcul, no només la que publica Salut” al portal de dades. López admet que la Rt oficial “té uns inconvenients”, però també avisa que d’altres fórmules “en tenen d’altres”. Per a aquest investigador “el que és important és no fixar-se en el valor d’un dia, sinó en la tendència, que és el que fa la consellera de Salut”. L’expert demana “treure el focus d’un valor puntual d’un dia” perquè considera que és “intranscendent”. Ara bé, López explica que al final no és el BIOCOMSC qui determina els indicadors que fa servir Salut per prendre decisions. “La conselleria és autònoma i pren les seves decisions i nosaltres intentem ajudar”, apunta.

El físic de la UPC Daniel López Codina (Cedida)

El físic de la UPC Daniel López Codina (Cedida)

El que López considera que és “un error” és “la fixació en el valor de la Rt, que em consta que no la té la consellera de Salut”. Aquest investigador recorda que “per conèixer la realitat” s’ha de tenir en compte “el conjunt de paràmetres i l’evolució de la pandèmia”. Així mateix, l’expert pensa que els mitjans han de “mirar de treure l’interès que se li dóna a la Rt, perquè les matemàtiques serveixen pels mons exactes, però la realitat té pertorbacions i oscil·lacions”. Per això la Rt oficial “es veu afectada pels dies festius, pel fenomen del cap de setmana, conegut a nivell europeu”.

És per això mateix que López creu que el pla de reobertura, amb la fixació de tres indicadors per fer el trànsit d’un tram a l’altre és “un encert”. Es tracta de fer la suma de tres factors, una Rt a 0,9, 300 llits d’UCI i una disminució progressiva d’hospitalitzacions. “Usar els tres a l’hora és un encert perquè reflecteix la situació real”, insisteix l’investigador. “El que sí està clar és que una Rt de 0,9 no és el mateix que una d’1,1, però el que no hem de fer és convertir-la en una religió”, opina López. “Està bé que hi hagi un llindar i espero que el tinguin sempre en consideració —subratlla l’investigador del BIOCOMSC—, perquè si anem més de pressa del que cal tindrem problemes i ens entrebancarem: hi ha indicadors que diuen que la situació empitjorarà i independentment d’un valor no hauríem de fer passos endavant”. Per López, la Rt oficial, tot i el biaix de les dades, “marca una perspectiva de llindar” que aporta al Govern “arguments que necessiten per poder prendre decisions” en un context en què es reben “pressions”.

Per al grup del BIOCOMSC aquest biaix que ha assenyalat el seu col·lega de Telecomunicacions no resulta tan preocupant: “Nosaltres ens ho mirem amb mentalitat matemàtica i no ens causa cap problema psicològic, el que cal és mirar la tendència i la perspectiva, si volem tenir una imatge més real”. A banda, López assenyala que Salut treballa amb altres càlculs de Rt més enllà del que publica al portal de dades. Adverteix que aquest càlcul en algunes ocasions pot fer subestimacions de la realitat, però quan el problema és d’excés creu que serveix per mantenir l’alerta que considera que ara és necessària: “No és una qüestió de si anem amunt o avall —indica López—, si anem cap a creixement ens cal frenar, perquè si no l’aturem les conseqüències són hospitals plens, UCIs saturades i més mortalitat, que acaba provocant també problemes econòmics, i cal evitar tot això”.

Salut estaria estudiant publicar la Rt alternativa

Josep Maria Argimon (EP)

Josep Maria Argimon (EP)

Tant Salavedra com López creuen que el Departament de Salut farà alguna cosa per mirar d’introduir canvis en la valoració de la velocitat de propagació i esmenar aquest biaix que es produeix amb el càlcul actual de l’indicador. Salut estaria plantejant-se la publicació d’una Rt alternativa al costat de l’oficial que publica actualment, segons explica López. Fonts de Salut consultades per El Món no han confirmat aquest extrem. Salavedra també creu que la conselleria prepara un canvi en aquest sentit i com a indicatiu d’això posa d’exemple un article recent del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a La Vanguardia on precisament reflexionava sobre el marge d’error que té l’actual Rt, el valor que els mitjans han agafat amb ganes pel vistós impacte que fa en les audiències quan dóna titulars. El fet és important perquè la fixació en aquest valor desencadena una interpretació de l’evolució de la pandèmia que pot ser errònia i això pot fer que finalment es prenguin decisions equivocades o que la gent no entengui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa