Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denuncien un nou intent de suïcidi durant un desnonament
  • CA

La setmana passada va acabar amb un greu incident al número 13 del carrer Bisbe Laguarda, al Raval, quan s’intentava executar el desnonament de tres pisos d’una sola finca. En un dels habitatges, una dona es va clavar un ganivet a l’estómac després d’haver advertit anteriorment que es trobava en una situació límit i que es treuria la vida en cas que la comitiva i els antiavalots vinguessin a expulsar la seva família, ha denunciat en un comunicat el Sindicat de Barri del Poble-sec. En el text que la plataforma veïnal ha emès per aclarir els fets d’aquell dia s’afegeix que la dona ocupava el pis d’un gran tenidor i convivia amb la mare, amb la consogra i amb una filla menor d’edat. Els membres de la llar arrossegaven diverses patologies i, a més, s’haurien quedat sense ingressos des de la pandèmia. El desnonament era la gota que faria vessar el got. “L’autolesió o el suïcidi són la mostra més clara de la desesperació davant la violència policial i material que estem vivint”, rebla el mateix missatge.

Entre els greuges que enumera el posicionament del Sindicat de Barri del Poble-sec, destaca el fet que el desnonament es tirés endavant sense que cap dels ocupants de la finca rebés cap notificació judicial i amb una actuació policial que considera “abusiva i desproporcionada”. De fet, segons el col·lectiu, el relat que s’ha anat aplegant els últims dies entre els testimonis dels fets apunta a que la dona autolesionada va acabar inconscient. Això hauria succeït després de rebre un cop al cap per una empenta dels agents dels Mossos d’Esquadra que van entrar a l’habitatge, insisteix el comunicat.

Fonts de la policia catalana, per la seva part, asseguren que l’únic que tenen constància al voltant d’aquest succés concret és que la dona es va provocar lesions ella mateixa, però que van ser determinades com a “lleus” i que van deixar “ferides superficials”. Des del sindicat, en canvi, ho atribueixen a una voluntat de reduir la gravetat del cas, ja que la dona va ser ingressada a l’Hospital del Mar immediatament després del succés i els últims dies ha estat operada per una hemorràgia interna, de la qual encara s’està recuperant al centre hospitalari. “Només cal veure la porta dels baixos d’on va ser desnonada, plena d’esquitxos de sang, per entendre la gravetat del que va passar”, denuncien fonts de la plataforma pel dret a l’habitatge. En el comunicat també es denuncia que “fins passats uns vint minuts no van arribar els paramèdics”, després que la dona perdés la consciència.

Amb tot, els activistes denuncien que els ocupants estaven allà des del novembre, que els pisos buits eren propietat d’un fons voltor, que hi havia situacions de vulnerabilitat que justificaven que no se’ls desnonés i que, malgrat tot això, se’ls va expulsar sense cap notificació judicial. En aquest sentit, fonts dels Mossos d’Esquadra concreten que es tractava d’una actuació judicial dictada pel jutjat de primera instància número 33 i que era part d’un procediment tramitat per la via penal.

Davant aquesta situació, el Sindicat de Barri del Poble-sec reclama “un reallotjament digne” de la dona ferida i de la seva família, d’una banda, i que s’aturin tots els desnonaments, inclosos els que es practiquen “amb mesures cautelars” com el que van viure divendres passat. Aquesta última modalitat d’expulsió judical la consideren “de dubtosa legalitat, clarament injusta i sense gaire garanties per a les acusades”.

El cas de l’intent de suïcidi no és cap excepció, a Barcelona, al voltant dels desnonaments. Recentment, un pare de família, en aquest cas a la Barceloneta, també va acabar ingressat a un hospital després d’amenaçar amb saltar de l’edifici mentre la comitiva l’intentava desallotjar. Mesos abans, havia passat una situació gairebé idèntica a Nou Barris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa