El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De la ciutat al poble: una onada de neoruralisme recorre Catalunya
  • CA

Dies enrere una notícia sobre un informe de l’Ajuntament de Barcelona reflectia una reducció de població a la ciutat durant la pandèmia. La informació ha posat en evidència el nou fenomen d’emigració protagonitzat per aquells que han decidit fer les maletes per tornar al poble o anar a viure per primera vegada en entorns rurals o d’alta muntanya. La majoria dels que ho han fet s’han vist empesos per les asfixiants mesures d’aïllament social a causa de la Covid-19. Tot i que la reducció de la població correspon a diversos factors, entre els quals la mortalitat per la Covid-19 o la frenada en la immigració, la migració cap a altres poblacions es calcula que ha augmentat un 8%. Dins d’aquest percentatge s’hi poden trobar les persones que estan protagonitzant un nou episodi de neoruralisme, ara bé, amb característiques diferents al que es va originar als anys 70 després del Maig del 68.

Ton Lloret, ànima del projecte Repoblem —que a través de Twitter promou oportunitats d’habitatge en zones rurals per a persones que hi estiguin interessades— creu que, a banda de Barcelona, d’altres ciutats del país s’hauran vist afectades també per la fuga d’habitants cap a entorns més menys poblats de Catalunya. Lloret, que prepara un llibre sobre el tema per a Cossetània Edicions, creu que el fenomen ofereix una oportunitat per pensar en el repoblament del territori. Una idea, però, que defensa la necessitat de “generar serveis” en pobles habitats bàsicament “per gent molt gran” i que corren el risc de despoblar-se. Un any després de l’inici de la pandèmia creix amb força el debat sobre el model de les grans ciutats i la necessitat d’equilibrar el territori.

Qui ha pensat bastant en aquesta nova situació és Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, al Segrià, i president de l’Associació Catalana de Micropobles, fins la punt de fer un estudi informal entre una quinzena de municipis adscrits a l’entitat que han experimentat el darrer any un increment de població al voltant d’un 7%. Urrea observa, però, que l’increment es deu més a persones que amb la pandèmia i el teletreball han aprofitat per empadronar-se al municipi on ja tenien una segona residència, que no pas a un registre de persones nouvingudes. Tot i que el fenomen està demostrat per les dades, Urrea es mostra recelós pel que fa a la seva extensió en el temps: “No crec que sigui durador i em fa por que sigui molt una moda”.

Les circumstàncies de la pandèmia en entorns urbans densos, amb pisos petits i manca d’espais verds, són alguns dels motius que han empès aquells que han decidit fer el pas. El dubte és saber si un cop les restriccions s’aixequin i certa normalitat es recuperi en quedarà res, d’aquesta nova onada neorural. “Des de la nostra associació no estem a favor de pobles dormitori o de segona residència, creiem que cal tenir pobles vius amb activitat, cal tenir una comunitat de veïns i això vol dir, a banda de tenir habitatge, que hi hagi activitat econòmica”, defensa Urrea.

D’un pis a la masia familiar amb més de 300 anys d’història

Però més enllà de canviar la ciutat per un poble, hi ha un pas encara més avançat que és el que ha fet en Xavier Estruch, d’Igualada, i la seva família. El seu canvi ha consistit a abandonar el pis de la ciutat per anar a viure a una masia familiar amb més de 300 anys d’història al petit nucli de Clariana, part del municipi d’Argençola, a l’Anoia. En Xavier reconeix que anar a viure a una masia implica un esforç extra. “Una cosa és una casa de poble, que quan tanques la porta no saps on estàs, en canvi això és una masia, que té hort, terres, camps i vinya, així que has de ser un motivat de la vida”, comenta. L’experiència no és la d’una escapada a una casa rural, va més enllà d’això i reclama una implicació que potser no tot somniador pugui arribar a assumir: “Un dia plou i s’ensorra un marge, has de posar pedres a lloc; fa vent i cau un pi, has d’agafar la motoserra i fer llenya; anar a cuidar l’hort, la vinya, recuperar un antic sender i desbrossar el bosc”.

Xavier Estruch a la seva masia de Clariana / Jordi Borràs

Tant en Xavier com la seva dona són enginyers i tenen dos fills petits. A la masia, que va heretar fa un temps, hi anaven a passar els caps de setmana i els estius, però després del confinament perimetral de la primera onada, que va afectar amb especial duresa els habitants d’Igualada i la Conca d’Òdena, els va faltar temps per carregar el maleter de la furgoneta i marxar cap a Clariana. El que pensaven que seria una estada mentre durés el bon temps per tornar després a la ciutat es va acabar convertint en un trasllat amb tots els ets i uts. “Al final ens ha donat més retorn del que esperàvem”, reconeix en Xavier, que a més no té cap inconvenient a admetre que els veïns no se’ls troba a faltar.

“El fet de poder desconnectar ens ha enganxat —explica en Xavier satisfet—, el que més valoro és que després d’un dia complicat, mentre tornes cap a casa, deixes la ciutat enrere i la carretera s’obre cap al bosc i la natura, marxen els problemes en dos minuts, saltes del cotxe i només sents ocells, agafo una copa de vi i me’l bec a la punta d’un marge contemplant el paisatge”. En Xavier, de 44 anys, també ha creat el seu propi hort, una experiència que troba gratificant i que li ha acabat comportant un canvi de dieta per a ell i la família, menjant el que planta d’acord amb el que toca cada temporada. Els hàbits alimentaris s’harmonitzen amb la naturalesa amb els beneficis en benestar que això implica.

Xavier Estruch dalt del tractor / Jordi Borràs

De Terrassa a Ossera, bressol del neorruralisme més hippie dels 70

L’afició per la muntanya, el trànsit cap al teletreball i les restriccions de la pandèmia a la ciutat són el que han empès la família de l’Imma Ferrer, de Terrassa, a canviar una de les ciutats més poblades de Catalunya per Ossera, un petit nucli a la vall de la Vansa i Fórnols (Alt Urgell). El nucli ha passat a tenir, amb ella, el seu marit i els seus dos fills petits, un total de 26 veïns. L’Imma explica que tant ella com el seu marit són personal de gestió de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que, amb la pandèmia, ha fet una aposta decidida pel teletreball. Passar de la ciutat a la muntanya ha estat una de les millors decisions que semblen haver fet aquest primer any de pandèmia. “Portem un any amb tot canviat i girat, a nosaltres el que ens donava la vida era anar a fer la birra amb els amics, anar al cine i quatre coses més, però un cop això es talla, tenim més vida social aquí al poble”, explica satisfeta l’Imma.

Els dos fills de l’Imma Ferrer a la seva nova casa d’Ossera / Imma Ferrer

A la família li va costar trobar una opció d’habitatge al Pirineu, però al desembre se’ls va presentar una oportunitat de lloguer assequible a Ossera. Les ganes de marxar de la ciutat eren tantes, sobretot després de patir les estretors de viure confinats en una conurbació on les mesures per la Covid-19 es noten més que si es viu a la muntanya, que van fer el trasllat ràpid. “No trobem a faltar res, viure en un lloc despoblat no té res a veure amb viure en un lloc poblat, però el cert és que nosaltres som de fàcil conformar”, explica l’Imma. Ni el fred els ha fet fer marxa enrere després d’haver passat un mes de gener escalfant-se únicament amb el caliu d’una llar de foc. Els seus fills, explica, que estan meravellats amb l’escola on van, a Tuixent, amb vuit nens, i els pares feliços d’implicar-se en més iniciatives. “Com que som menys aquí tot és més fàcil”, admet l’Imma. A Ossera, on només hi viu una persona que en sigui nadiua, encara hi queden alguns dels hippies que hi van arribar als 70 a dedicar-se a l’artesania i això, diu, els ha fet sentir més còmodes.

La Vall d’Aran, l’escapatòria per a una parella de Reus

Com en el cas del Xavier Estruch i l’Imma Ferrer, en la història de la Tania Lach, psicòloga de Reus de 29 anys, una sèrie de factors van desembocar el primer any de la pandèmia en la necessitat de marxar d’un pis de ciutat per instal·lar-se en un poble d’alta muntanya. La pandèmia va ser el factor definitiu perquè la Tania i la seva parella, de 34 anys, decidissin iniciar l’aventura. Al confinament, però, s’hi afegia el fet que a l’home de la Tania se li havia diagnosticat un càncer el 2018 i el març del 2019 rebia un trasplantament de medul·la òssia. Això havia fet que des del 2018 les seves vides se centressin molt a estar a casa tancats. La pandèmia, recorda ara la Tania, ho va agreujar tot encara més: “La pandèmia el va agafar en procés de recuperació, no podia sortir de casa per a res perquè estava immunodeprimit i sense defenses, i li hauria anat molt bé caminar i fer exercici”.

Tania Lach s’ha instal·lat a la Vall d’Aran amb la seva parella durant la pandèmia / Cedida

L’experiència els va llançar a l’aventura. Tot i que no va ser fàcil trobar un habitatge assequible, el van acabar trobant a Vilamòs. En aquest poble de la Vall d’Aran la parella de la Tania, interessat en la meteorologia, continua els seus estudis d’enginyeria de telecomunicacions a la UOC mentre ella acaba d’obrir una consulta de psicologia online. Internet li permet desenvolupar la seva tasca professional telemàticament, encara que adverteix a tothom que pensi a fer una cosa semblant que miri abans les opcions de connectivitat, que seran fonamentals per mantenir-se comunicat amb l’exterior. “A qualsevol li diria que no tingui por als canvis ni a equivocar-te, animaria a tothom a provar-ho, no cal que sigui tan dràstic anant a l’alta muntanya, te’n pots anar al Priorat, a un poble que tingui serveis també”, aconsella la psicòloga.

El 35% del territori gestionat per l’1,8% de la població

El repoblament de municipis de Catalunya és un debat obert que amb la pandèmia ha començat a tenir moltes derivades. Des de l’Associació de Micropobles de Catalunya, que aplega 200 pobles d’un màxim de 500 habitants —a Catalunya n’hi ha 337—, ressalten que concentren l’1,8% de la població (70.000 persones), però com diu el president de l’entitat, Mario Urrea, “gestionem el 35% del territori”. I aquí és on apunta algunes problemàtiques amb les quals es troben i denuncien: “Tots els ajuts i l’estructura que té la Generalitat i els seus organismes es basa en el número d’habitants i no per l’extensió del territori, tot i així els camins els hem de mantenir i tenim molt de patrimoni a conservar”.

Mario Urrea, president de l’Associació de Micropobles de Catalunya / ACN

Tot i el moviment que s’està donant amb la pandèmia, Urrea no es mostra del tot confiat perquè els canvis que calen van més enllà perquè una família de ciutat es traslladi a un habitatge buit que trobi en una zona rural. El repoblament és encara “un desig”, però també, subratlla Urrea, “el futur”. “Possiblement ni el món rural està preparat per assumir-ho, ni les ciutats s’ho acaben de creure”, diu el president dels micropobles. Per què? “Les grans ciutats tenen molts problemes de contaminació i subministrament d’energia elèctrica i on la produïm? Em grinyola aquesta barrabassada de generar-la en llocs despoblats per portar-la a les ciutats a través de grans línies de tensió”. Urrea creu que aquesta no hauria de ser la solució sinó un altra: “El futur és que tornem a un cert equilibri territorial, però aquestes densitats de població que tenim porten molts problemes de tota índole i fins i tot sanitaris”.

Els canvis que planteja Urrea van més enllà de pensar en el camp com un lloc per escapar-se del brogit de la ciutat: “L’urbanisme del segle passat i d’aquest no és sostenible, hem de començar a pensar en la sostenibilitat i de com afecta l’entorn natural. Per exemple, nosaltres necessitem cremar aquests dies les rames dels arbres que hem esporgat, però pels alts nivells de contaminació que hi ha no tenim permís”. Urrea explica aquesta situació com un exemple de la manca de consciència que hi ha en l’entorn urbà dels efectes que té sobre el rural. “Aquest model de gran ciutat no és viable, cal que comencem a pensar com ho distendre’l”, conclou.

 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Alerta a març 07, 2021 | 02:33
    Alerta març 07, 2021 | 02:33
    Gairebé tota la població de CAT és concentrada al Barcelonès i les comarques que l'envolten. És com es va desenvolupar CAT durant els anys feixistes. I després res no canvià. Cap estratègia per desenvolupar la resta del territori. Si analitzeu un país com Suïssa us trobareu amb un model de desenvolupament relacionat directament amb el federalisme - originari de Suïssa. Exemples: tens PME a les muntanyes del Jura que són líders mundials. O tens l'Escola d'Enginyers de Neuchâtel que varen participar a l'equipament del robot Rover de la NASA. El model desenvolupat a CAT és catastròfic. Suïssa té també la xarxa ferroviària més densa del món. Pots anar arreu en tren. O agafes el cotxe i el deixes a l'estació més propera i agafes el tren. I té si fa no fa la mateixa superfície i els mateixos habitants. El futur del Principat de CAT és el federalisme per tal de desactivar la dictadura de BCN i Rodalies. No estic parlant de PPCC sinó de federalisme intern. Però veient el tarannà dels nostres líders i elits tinc molt poca esperança.
  2. Icona del comentari de: Alerta a març 07, 2021 | 02:39
    Alerta març 07, 2021 | 02:39
    Pel que fa a la parella de l'UOC i el teletreball, puc confirmar que no funciona bé o gens ni mica. Un amic que viu fora d'Europa va estar trucant als telèfons de tots els centres de l'UOC a CAT i mai varen respondre. Finalment va trucar a .... Sevilla. Allà respongueren. El Home Office o teletreball no funciona bé a l'UOC. I aquest és una altra de les cagades dels 42 anys post-feixista: no haver instal.lat internet com cal arreu del territori. A Nafarroa Sud ho varen fer ja a principis dels 2000. Tenim una colla de cretins governant des de fa anys i panys i unes elits de pa sucat amb oli.
  3. Icona del comentari de: Alterta a març 07, 2021 | 02:44
    Alterta març 07, 2021 | 02:44
    Per què hi ha a CAT el model de "gran ciutat" com diu el batlle Urrea ? Doncs perquè som governats per cretins des de fa anys i panys. Però no pas tan cretins. Tenen per damunt de tot un interès electoral. On hi ha més votants és a BCN i Rodalies.
  4. Icona del comentari de: Observador a març 07, 2021 | 06:56
    Observador març 07, 2021 | 06:56
    Josep ,Pla escrigué- referint-se al menyspreu que alguns habitants de la gran ciutat senten pels pagesos:"Aquest sentit despectiu exixteix i és corrent de trobar-lo entre persones cultivades, en les grans aglomeracions urbanes. En aquestes aglomeracions, s'hi solen trobar de vegades persones accentuadament pedantesques que tendeixen, pel mer fet de respirar, respirar, a creure que el seu paisatge urbà- generalment horrible- és el llombrígol del món i el desideratum de totes les qualitats iu de totres les quantitats. Respectem-los les il·lusions, car , si no les tinguessin, els sesria massa dificil ressistir el lloc que habitren i la vida que porten". Doncs potser el daltabaix que ens toca de viure farà que alguns se n'adonin. I obrin en conseqüència.
    • Icona del comentari de: D a març 07, 2021 | 08:24
      D març 07, 2021 | 08:24
      Molt bona aportació noi, tan de bo, llegeixis més Pla, i menys Torra o el seu cap, el capità aranya de Waterloo. Doc.
  5. Icona del comentari de: Teix a març 07, 2021 | 07:49
    Teix març 07, 2021 | 07:49
    Neoruralisme potser és dir massa o dir massa aviat. Me-n’alegraria. De fet ja fa temps que n’hi ha que ho proven, s’hi dediquen i s’hi arrelen, al món rural. Els seus motius eren altres que el que l’articulista atribueix a aquesta migració actual: “(...) les asfixiants mesures d’aïllament social a causa de la Covid-19”. Si és així, no duraran gaire. La vida als camps no és com la pintava Virgili a les Bucòliques (Èglogues) si bé ja no s’hi viu només del camp. Una nova tanda de pixapins?
  6. Icona del comentari de: jaume mestre a març 07, 2021 | 07:53
    jaume mestre març 07, 2021 | 07:53
    Oblideu una cosa, la xusma que a vingut a viure a Barcelona i pobles de la costa de Tarragona, això fa marxar a qui pot .
  7. Icona del comentari de: Català a març 07, 2021 | 08:36
    Català març 07, 2021 | 08:36
    Després de la pandèmia no té sentit viure a la ciutat. I abans tampoc no en tenía.
  8. Icona del comentari de: Al poble a març 07, 2021 | 09:26
    Al poble març 07, 2021 | 09:26
    Des de la pandèmia, jo també visc a la segona residència. Però si l'economia i la gestió continua centrada a bcn, els cotxes augmentaran el trànsit, ja fins ara excessiu. El govern s'haurà de plantejar com es resol aquesta situaciò.
  9. Icona del comentari de: Observador a març 07, 2021 | 11:51
    Observador març 07, 2021 | 11:51
    A D: Sóc lector de Pla d'ençà que tenia quinze anys. I els altres els seguiexo llegint. D'acord?.
  10. Icona del comentari de: cos a març 07, 2021 | 13:20
    cos març 07, 2021 | 13:20
    Internet li permet desenvolupar la seva tasca professional telemàticament.Suïssa és l'exemple a seguir. Espanya és un país pobre en tot el bo. Per a tenir un sou ha d'anar a Catalunya, País Basc, Madrid. Falta molta educació per a saber viure en un poble millorar la qualitat de l'oxigen de l'aigua i del menjar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa