La velocitat de propagació continua en ascens, segons mostren les dades del Departament de Salut publicades aquest divendres. La coneguda Rt ha pujat tres centèsimes passant d’1,08 a 1,11. La incidència acumulada a 14 dies, en canvi, ha baixat lleugerament, de 45,59 a 45,27 casos per cada 100.000 habitants. L’augment de la velocitat de propagació arriba després que s’hagin relaxat algunes de les mesures contra la covid-19, especialment la finalització d’algunes reduccions d’aforament. El risc de rebrot ha pujat també dos punts, de 47 a 49.

La pressió hospitalària ha augmentat amb vuit pacients més i ha passat de 331 a 339 persones ingressades en centres hospitalaris catalans a causa de la Covid-19. En canvi, les unitats de cures intensives (UCIs) han reduït l’ocupació i ara hi ha 87 persones en llits de crítics quatre menys que el dia anterior. Els nous casos confirmats per proves PCR o tests antigènics (TA) pugen aquest dijous a 500 casos, un número semblant al registrat els dies anteriors. La positivitat de les proves que es fan ha baixat fins a 1,51, quatre centèsimes menys que el dia anterior. Salut notifica d’altra banda sis morts més i el balanç total de la pandèmia puja a 23.987 defuncions.

Tot i que la pandèmia està en descens es manté la tensió ara pel sorgiment de la nova mutació de la variant Delta. Aquesta mutació ha estaet identificada al Regne Unit recentment i també s’han notificat casos a Israel. Segons les informacions del govern britànic, fins a un 6% dels casos en aquell país corresponen a aquella nova mutació, i els experts creuen que la seva transmissibilitat és un 10 o 15% superior. L’investigador de la Universitat de Leicester i professor de la UOC Salvador Macip va advertir aquesta setmana que els vols procedents del Regne Unit són “una ruleta rutssa d’importació de virus” perquè no es prenen les mesures de protecció necessàries per evitar contagis.

Nou comentari