El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya registra gairebé 2.000 casos en dos dies
  • CA

Les dades de la Covid-19 no es van publicar ahir dissabte a causa d’un error, de manera que aquest diumenge el Departament de Salut notifica 1.673 casos nous confirmats per proves PCR o tests antigènics (TA), fet que eleva a gairebé 2.000 més en només dos dies. Aquest volum elevat de casos es produeix mentre en paral·lel creixen també altres indicadors que mostren un moment d’expansió de l’epidèmia, que aviat podria entrar en la zona de fora de control.

Segons les dades d’aquest diumenge, des de divendres hi ha 13 persones més amb Covid-19, que han necessitat ingressar a un centre hospitalari; a més a més hi ha tres persones més en estat crític, a les quals ha calgut ubicar-les en una unitat de cures intensives. Actualment hi ha 367 pacients en planta i 88 en UCIs. L’increment d’ocupació a les UCIs pot marcar el tempo de noves mesures restrictives. Superar el llindar dels 100 o 120 llits ocupats implicaria la necessitat de fer alguna cosa per aturar l’arribada de persones a les unitats de crítics. De moment el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha declinat limitar aforaments o horaris en negocis, però s’ha mostrat obert a ampliar l’ús del certificat covid de la UE.

El risc de rebrot fa un salt de 22 punts en dos dies i se situa ara en 124, mentre que la velocitat de propagació ja arriba a 1,55. La incidència acumulada a 14 dies s’eleva fins als 82,33 casos per cada 100.000 habitants. La taxa de positivitat ja està en un 2,93%. Aquest indicador és especialment important perquè l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera el llindar del 5% com el punt de fora de control de l’epidèmia. D’altra banda, en dos dies hi ha hagut quatre morts més i el balanç de defuncions assoleix els 24.049 decessos.

La pandèmia està en una fase de creixement i la incògnita està en saber si aquest sisè increment es converteix en una onada considerable o més discreta. Alguns experts creuen que potser la immunitat generada en la cinquena onada a l’estiu servirà per frenar l’actual augment. Europa i el món està en alerta per l’augment de casos. Alguns països opten ara per aplicar mà dura contra les persones no vacunades. En territori peninsular, Gibraltar s’ha convertit en el primer territori on es cancel·len les festes oficials de Nadal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa