El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les dades de la Covid-19 a Catalunya abonen el terreny per un canvi de tram
  • CA

Els indicadors de la Covid-19 a Catalunya segueixen donant xifres de disminució en la majoria de conceptes quan es complexien cinc dies de l’inici del pla de reobertura. La pressió hospitalària, un factor important per determinar si el proper 7 de desembre es pot passar al segon tram del pla (cada tram està previst que duri 15 dies), s’ha reduït aquest divendres. Als hospitals hi ha 85 persones menys, passant de 1.833 a 1.748. Les unitats de cures intensives també perden pacients, en surten 12 i el total passa de 484 a 472. També retrocedeix el risc de rebrot, que perd 22 punts, i se situa de 256 a 234, acostant-se al topall de 200, per sota del qual s’abandona la zona de risc molt alt de rebrot i s’ingressa a la zona de risc alt. Aquesta xifra s’acompanya d’una estabilització de l’índex de reproducció del virus, que continua en el 0,77. Si aquest índex superés el 0,9 o arribés a l’1 es bloquejaria el pas al següent tram d’obertura.

Un altre índex important a tenir en compte i que està relacionat també a partir d’ara amb el grau de compliment de les normes és el número de nous contagis confirmats per proves PCR o test antigènic. Aquest divendres se’n notifiquen 1.555 més. Salut volia reduir aquest índex a mil diaris, però amb la reobertura sembla difícil que aquesta xifra es pugui reduir. Per això el Govern ha recordat que reobre buscant l’equilibri amb l’economia i perquè no es poden oferir ajuts directes perquè els negocis continuin tancats.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat que a partir d’ara el pas al següent tram dependrà molt del comportament de la ciutadania pel que fa a les normes. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha remarcat que per part de l’administració s’ha reforçat “moltíssim” l’esforç de rastreig, aspecte que va ser crític després del confinament i durant la represa de l’estiu.

Una xifra que segueix amb increments és la relativa a les defuncions. Se n’han notificat 79 més a Catalunya. El total de morts per Covid-19 a Catalunya des de l’inici de la pandèmia ja arriba a 15.736.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Àngel Drach a novembre 27, 2020 | 20:09
    Àngel Drach novembre 27, 2020 | 20:09
    No tingueu pressa!.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa