El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Set claus perquè els pares decideixin si vacunen els nens de 5 a 11 anys
  • CA

El Departament de Salut ha anunciat aquest dijous que el proper 15 de desembre començarà a vacunar el grup d’edat de 5 a 11 anys, el que en aquests moments concentra una incidència de Covid més elevada. La vacunació es farà en punts poblacionals i només amb cita prèvia. Els nens hauran d’anar acompanyat d’un adult. El doctor Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron, i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19, ha comparegut al costat de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Entre els dos han donat detalls i resolt alguns dubtes sobre la vacunació infantil, que es poden resumir en la següent llista de set punts.

Es posarà als nens la mateixa vacuna que als adults?

La vacuna que s’administrarà als nens és la mateixa que la que reben els adults, del tipus mRNA missatger. Això vol dir que s’envien instruccions per produir la proteïna s, que és la que necessita el virus per entrar a les cèl·lules el cos. Quan una persona rep la vacuna el cos llegirà les instruccions i es produirà la proteïna s de forma temporal. Els sistema immunitari produirà anticossos i activarà les cèl·lules que ataquen la proteïna s. En cas que s’entri en contacte amb el virus després d’haver-se vacunat el sistema immunitari reconeixerà aquesta proteïna com a estranya i estarà preparat per combatre-la. La vacuna no es queda dins de l’organisme, es descompon poc després de la vacunació.

Quin és el grau de seguretat de les vacunes pediàtriques contra la covid?

La ciència sap fins ara que el perfil de seguretat de la vacuna és bo i eficaç en un 90,7%. El vaccí ha rebut l’aprovació de les agències dels EUA, la FDA, i d’Europa, l’EMA. S’han descrit efectes adversos  locals fruit de la punxada i en algun cas cansament, febre o maldecap que es resol en poques hores. La farmacovigilància sobre aquesta vacuna continua i això vol dir que és periòdicament supervisada.

On s’ha començat a administrar?

Alguns països com els EUA, Canadà, Israel i Xile ja han començat i Austràlia i Itàlia en breu. Als EUA se n’han posat més de 5 milions de dosis i no hi ha hagut efectes adversos greus.

És important vacunar els nens?

Sabem que els nens no pateixen malaltia greu si s’infecten. El 50% no té símptomes i el risc que puguin tenir complicacions és molt baix, però no inexistent. Des de la cinquena onada la franja dels 5 als 11 anys ha significat el 7% dels casos de Covid i el 66% de casos en menors. En el 0,2% dels casos ha calgut ingressar i no més hi ha hagut un cas de defunció d’un nen amb una malaltia de base. Els nens que s’infecten poden desenvolupar la síndrome de resposta inflamatòria sistèmica lligada a la Covid, també poden desenvolupar Covid persistent, encara que menys que en adults.

Què cal tenir en compte per a decidir-se?

El benefici indirecte, sobretot en adults en contacte amb nens d’aquesta edat, pot ser un fet més a considerar per indicar la vacunació en aquesta franja. 

S’han de vacunar els nens que ja han tingut Covid?

Es podran vacunar amb una dosi a les 4 o 8 setmanes de diagnòstic de la infecció o bé de la data d’inici dels símptomes. En cas de tenir infecció de la primera dosi es complementarà la pauta amb una segona quan hagin transcorregut 4 o 8 setmanes des de la infecció.

Com es vacunarà les persones d’11 anys que estan a punt de fer els 12?

Les persones d’11 que facin 12 anys en els propers mesos es vacunaran amb la vacuna pediàtrica. Si entre la primera i la segona dosi fan 12 anys rebrà una segona dosi d’adult.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa