Salut s’obre a comprar el tractament contra la Covid que va fer servir Trump

L'EMA encara no l'ha aprovat però es permet comprar-lo per aplicar-lo a pacients molt vulnerables

El Departament de Salut s’ha mostrat obert a adquirir, en cas de considerar-ho necessari en el futur, el tractament que es va fer sevir per curar la Covid-19 a l’expresident dels EUA Donald Trump. Es tracta de Ronapreve, desenvolupat per la farmacèutica Roche and Regeneron. Fonts del Departament han assegurat a EL MÓN que “en casos en què no hi hagi cap més alternativa per poder tractar un pacient concret” es podria adquirir aquest medicament. Quan Trump va rebre aquest medicament la tardor del 2020, el tractament encara estava en fase de proves i va aixecar polèmica. Tot i així, l’aleshores president va dir que el distribuiria gratis entre tots els nord-americans. A Catalunya, l’epidemiòleg Oriol Mitjà assegura que va recomanar al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que fes una adquisició del producte.

Fonts del Departament de Salut expliquen que el Ronapreve és un dels quatre productes amb anticossos monoclonals anti Covid que proporcionen immunitat passiva. Ara bé, es tracta d’un medicament que està “lluny de ser per a un ús general”, ja que la seva utilitat és primordialment clínica i té “una indicació molt reduïda”.

El medicament es considera útil en alguns casos concrets de pacients que no es poden vacunar per contraindicació o en el cas de persones immunodeprimides, “sempre que es facin servir molt aviat en el curs de la malaltia”, puntualitzen fonts de Salut. Per ara, però, el Ronapreve no està autoritzat per l’Agencia Europea del Medicament (EMA), ni disponible per a comercialització.

Des del Departament de Salut expliquen que, malgrat tot, atesa la situació excepcional s’ha fet una avaluació d’emergència i s’ha emès el que s’anomena una “opinió científica” per part de l’agència europea, que és la que permet que en cas de necessitat clínica puguin comprar-se al laboratori els medicaments en un context d’urgència. “Per tant, en casos en què no tinguem cap més alternativa per poder tractar un pacient concret es podria adquirir”, afegeixen les mateixes fonts.

On sí que ja ha estat aprovat el tractament és al Regne Unit, que aquesta mateixa setmana l’ha introduït com una de les opcions als hospitals amb pacients molt vulnerables. S’administrarà a pacients de més de 50 anys sense anticossos i a persones d’entre 12 i 49 anys que estiguin immunosuprimides.

Comentaris

    Tenir el monopoli dels tractaments 26/09/2021 10:56 pm
    Vaja, quan interessa es fa servir productes no aprovats, però si el pacient vol teràpia amb ozó o amb ivermectina foten el crit al cel.

Nou comentari